Takmer polovica celkovej úrody koky v Bolívii sa používa na výrobu drog

NETKY.SK • 14 November 2013, 06:21 • 2 min
Takmer polovica celkovej úrody koky v Bolívii sa používa na výrobu drog

LA PAZ - Najmenej 58 percent úrody koky v Bolívii sa využíva na tradičné účely, kým zvyšok sa spracováva na kokaín. Vyplýva to z najnovšej štúdie financovanej EÚ, ktorú dnes zverejnila tamojšia vláda, píše agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Podľa dokumentu 31 percent z desiatich miliónov obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny konzumuje koku ako mierny povzbudzujúci prostriedok používaný pri náboženských rituáloch, ktorý sa žuje vo forme lístkov alebo pije vo forme čaju.

Bolívijský prezident Evo Morales je šéfom zväzu pestovateľov koky a jeho stúpenci už dlhodobo hovoria o tom, že krajina potrebuje 25.300 hektárov na jej kultiváciu, aby dokázala naplniť domáci dopyt. USA však hovoria o maximálne 12.000 hektároch. Medzinárodní vyšetrovatelia tvrdia, že Bolívia, ktorá je tretím najväčším producentom koky na svete, čelí vzrastajúcemu problému s pašovaním kokaínu. Väčšina tejto drogy, ktorá sa spracúva na území krajiny, pochádza z koky dopestovanej v Peru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona