LA PAZ - Najmenej 58 percent úrody koky v Bolívii sa využíva na tradičné účely, kým zvyšok sa spracováva na kokaín. Vyplýva to z najnovšej štúdie financovanej EÚ, ktorú dnes zverejnila tamojšia vláda, píše agentúra AP.
Podľa dokumentu 31 percent z desiatich miliónov obyvateľov tejto juhoamerickej krajiny konzumuje koku ako mierny povzbudzujúci prostriedok používaný pri náboženských rituáloch, ktorý sa žuje vo forme lístkov alebo pije vo forme čaju.
Bolívijský prezident Evo Morales je šéfom zväzu pestovateľov koky a jeho stúpenci už dlhodobo hovoria o tom, že krajina potrebuje 25.300 hektárov na jej kultiváciu, aby dokázala naplniť domáci dopyt. USA však hovoria o maximálne 12.000 hektároch. Medzinárodní vyšetrovatelia tvrdia, že Bolívia, ktorá je tretím najväčším producentom koky na svete, čelí vzrastajúcemu problému s pašovaním kokaínu. Väčšina tejto drogy, ktorá sa spracúva na území krajiny, pochádza z koky dopestovanej v Peru.