Takmer polovica Afriky podľa Bilityho nezahlasuje za Salmana

NETKY.SK • 9 Február 2016, 11:47 • 2 min
Takmer polovica Afriky podľa Bilityho nezahlasuje za Salmana

MONROVIA - Z piatkového slovného záväzku výkonného výboru Africkej futbalovej konfederácie (CAF) podporiť 26. februára vo švajčiarskom Zürichu v predčasných prezidentských voľbách Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) bahrajnského šejka Salmana Bin Ibrahima Al Chalífu nevyplýva pre členské krajiny kontinentálnej organizácie žiadna povinnosť pri samotnom hlasovaní. Minimálne 26 afrických národov nebude odporúčanie exekutívy nasledovať, vyhlásil v pondelok šéf Libérijskej futbalovej asociácie (LFA) Musa Bility, ktorý na začiatku volebného procesu neprešiel previerkou morálnej bezúhonnosti.

slovakia

left justify in out

"Verte mi, nepostavia sa zaňho," povedal Bility o takmer polovici členov CAF. Tá z celkového počtu 209 hlasov disponuje najväčším počtom (54), čo je o jeden viac, než má k dispozícii Európska futbalová únia (UEFA). Získať si priazeň na "čiernom kontinente" môže byť kľúčom k úspechu v boji o nástupníctvo po dosluhujúcom Seppovi Blatterovi. "Ako národ máme právo hlasovať za koho chceme, nijako to nie je spojené s exekutívou CAF," dodal Bility. Libéria rovnako ako Malta neskôr vyjadrila podporu jordánskemu princovi Alimu bin Al-Husejnovi. Ten tvrdí, že sa môže spoľahnúť aj na Egypt, zatiaľ čo Južný Sudán deklaroval svoju príslušnosť k táboru súčasného generálneho sekretára UEFA Gianniho Infantina.


Zvyšnými kandidátmi sú Francúz Jérome Champagne a magnát baníckeho priemyslu Tokyo Sexwale z Juhoafrickej republiky. V prvom kole sú na víťazstvo potrebné dve tretiny lístkov, v prípadnom druhom postačí jednoduchá väčšina. Bility okrem toho zaslal list lídrovi volebnej komisie FIFA, požiadal ho v ňom o odstúpenie. Vadí mu, že Domenico Scala má také isté občianstvo ako Infantino - švajčiarske. "Nikto z uchádzačov to dosiaľ nenahlásil ako problém, čo dokazuje, že o nezávislosti pána Scalu nepochybuje žiaden z nich," vysvetlil hovorca komisie Andreas Bantel.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies