Takmer milión ľudí protestovalo v Brazílii proti korupcii vo vláde

NETKY.SK • 16 Marec 2015, 07:53 • 2 min
Takmer milión ľudí protestovalo v Brazílii proti korupcii vo vláde

RIO DE JANEIRO - Takmer milión ľudí pochodovalo v nedeľu v asi 150-tich mestách Brazílie na protest proti stagnujúcej ekonomike, rastúcim cenám, korupcii a vláde ľavicovej prezidentky Dilmy Rousseffovej, ktorú vyzvali na odstúpenie.

slovakia

left justify in out

Najväčšie protesty boli v meste Sao Paulo, kde sa pozdĺž hlavnej ulice zhromaždilo približne 210 tisíc ľudí. Obrovské demonštrácie boli tiež v hlavnom meste Brazília, v Riu de Janeiru či na juhu v meste Porto Alegre. Polícia odhladuje, že približne 15 tisíc ľudí pochodovalo plážou Copacabana v Riu de Janeiro, pričom niektorí z nich transparentmi priamo vyzývali k vojenskému prevratu.


"Armáda, námorníctvo, letectvo. Prosím, zachráňte nás opäť pred komunizmom," hlásali napríklad alebo žiadali o nové voľby. Rousseffová sa na verejnosti nezjavila, avšak ministri prostredníctvom celonárodne vysielanej tlačovej konferencie prisľúbili, že prednenesú protikorupčné opatrenia v parlamente.


Nedeľňajšie protesty organizované pravicovými skupinami prostredníctvom sociálnych médií, sa nepodobali na násilnosti, ktoré v krajine vyvolali masívne protivládne protesty v roku 2013. Maximálnou silou, ktorú polícia v nedeľu použila, bol slzotvorný plyn a omračujúce granáty. Pridávajú sa však k silnejúcemu tlaku na Rousseffovú, ktorá čelí politickej aj ekonomickej kríze v krajine, ale najmä kritike kvôli korupčnému škandálu okolo ropného koncernu Petrobras, v súvislosti s ktorým podlieha vyšetrovaniu alebo je priamo vo väzbe množstvo politikov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona