Takmer dve tretiny Slovákov nezmenili zamestnávateľa viac ako 5 rokov

NETKY.SK • 5 Júl 2013, 08:49 • 2 min
Takmer dve tretiny Slovákov nezmenili zamestnávateľa viac ako 5 rokov

BRATISLAVA - Až 64 % pracujúcich Slovákov, teda približne 1,3 milióna ľudí, je svojmu súčasnému zamestnávateľovi verných viac ako päť rokov. Dlhšie ako celú dekádu svojho zamestnávateľa nezmenilo 37 % zamestnaných Slovákov, teda asi 0,7 milióna ľudí. Na základe štatistík Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj (OECD) na to upozorňujú analytici Poštovej banky.

slovakia

left justify in out

Slovenskí zamestnanci sú podľa týchto údajov v rámci V4 svojim zamestnávateľom najvernejší. V Českej republike pracuje v tej istej firme viac ako päť rokov 62 % zamestnancov, v Maďarsku ich je 58 % a v Poľsku 55 %. Česi však lepšie čísla dosiahli u pracovníkov, ktorí prácu nemenili viac ako desať rokov. Tých je v ČR 39 %, v Maďarsku a Poľsku 35 %.

Kratšie ako 12 mesiacov chodí do svojej súčasnej práce desatina Slovákov, čo je najnižší podiel v rámci krajín V4. "Za touto skutočnosťou nestojí len menšia fluktuácia zamestnancov v slovenských firmách, ale aj fakt, že za posledný rok sa na Slovensku veľa nových pracovných miest nevytvorilo. Spomedzi našich susedov trpíme najvyššou mierou nezamestnanosti," vysvetľuje analytička Poštovej banky Eva Sadovská.

Podiel Slovákov, ktorí prácu nemenili už viac ako päť rokov, rastie so zvyšujúcim sa vekom zamestnancov. Dlhšie ako päť rokov v tej istej firme zostáva približne štvrtina pracovníkov vo veku do 30 rokov. Medzi tridsiatnikmi sú ich takmer dve tretiny, v kategórii 50 a viac ročných zamestnancov až štyri pätiny. Viac ako polovica Slovákov nad 40 rokov nemenila prácu vyše desať rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona