Takmer dve tretiny nemeckých priemyselných firiem nemajú strach z brexitu

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 13:20 • 2 min
Takmer dve tretiny nemeckých priemyselných firiem nemajú strach z brexitu

MNÍCHOV - Takmer dve tretiny nemeckých priemyselných firiem sa neobávajú brexitu, vyplýva z prieskumu nemeckého inštitútu Ifo. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Približne 61 % firiem z priemyslu neočakáva žiadne dôsledky na svoj biznis, ak Británia opustí Európsku úniu (EÚ), uviedol dnes mníchovský ekonomický inštitút. Asi 38 % firiem sa obáva, že brexit by mal negatívny vplyv na ich podnikanie, a 1 % firiem počíta s pozitívnym vplyvom.

 

"Predovšetkým veľké firmy s viac než 500 zamestnancami sú nepokojné," uviedol inštitút Ifo. Spomedzi veľkých firiem sa až 53 % z nich obáva negatívnych dôsledkov. Strach má aj väčšina exportérov.

 

Briti budú vo štvrtok (23. 6.) v referende rozhodovať o zotrvaní v EÚ. Prieskumy signalizujú, že výsledok zrejme bude tesný. Najviac sa brexitom cítia ohrozené firmy z oblasti elektrotechnického priemyslu (52 %), automobilového priemyslu (49 %), kovospracujúceho priemyslu (45 %) a zo strojárskeho priemyslu (43 %). Menej sa obývajú firmy z oblasti potravinárskeho priemyslu, výrobcovia nápojov a tabakových výrobkov (28 %), ako aj výrobcovia textilu, oblečenia a kože (21 %).

 

V uplynulých týždňoch pred brexitom varovali mnohí vedúci predstavitelia nemeckej politiky a ekonomiky. Podľa nich by mal negatívne dôsledky na priemysel v Británii aj v Európe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies