Takmer dve tretiny mladých ľudí v Grécku sú bez práce

NETKY.SK • 10 Máj 2013, 11:39 • 2 min
Takmer dve tretiny mladých ľudí v Grécku sú bez práce

ATÉNY - Nezamestnanosť mladých v Grécku vo februári stúpla na rekordných 64 percent, čo je dôkazom zlého stavu ekonomiky napriek známkam zlepšenia podnikateľskej nálady.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z informácií zverejnených vo štvrtok. Atény už znížili minimálnu mzdu pre ľudí do 25 rokov o 32 percent na približne 500 eur v snahe motivovať zamestnávateľov. Počet mladých ľudí bez práce však naďalej stúpa, a to napriek náznakom toho, že to najhoršie majú Gréci už za sebou. "Prácu si hľadám od roku 2010 a je to extrémne ťažké. Väčšina zamestnávateľov si svoje potreby pokryje stážistami a nepotrebuje nikoho prijímať natrvalo," povedala agentúre Reuters 24-ročná absolventka fyzioterapie Angeliki Zervová. Celková nezamestnanosť v krajine je pritom viac ako dvakrát vysoká v porovnaní s celoeurópskym priemerom, ktorý v marci dosiahol 12,1 percenta. 

Celková nezamestnanosť podľa štvrtkových zverejnených údajov vo februári stúpla na rekordných 27 percent, mladých ľudí do 25 rokov je bez práce 64,2 percenta, čo je oproti januáru nárast o 5 percentuálnych bodov. Od začiatku dlhovej krízy v roku 2009 sa miera nezamestnanosti v Grécku takmer strojnásobila, čo dolieha aj na hospodárstvo krajiny, ktoré prechádza šiestym rokom recesie. Jej výhľad pritom podľa štvrtkovej správy ratingovej agentúry Moody's napriek pokroku v uplynulých mesiacoch ostáva neistý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies