Takmer došlo k prvej fyzickej potýčke, hádal sa Matovič s Kaliňákom

NETKY.SK • 10 September 2010, 07:18 • 2 min
Takmer došlo k prvej fyzickej potýčke, hádal sa Matovič s Kaliňákom

Takmer došlo k prvej fyzickej potýčke, hádal sa Matovič s Kaliňákom

slovakia

left justify in out

img

Medzi poslancami Národnej rady SR dnes takmer došlo k prvej fyzickej potýčke. Dôvodom bola ostrá výmena názorov medzi Igorom Matovičom (SaS) a Robertom Kaliňákom (Smer-SD), ktorí sa museli ísť upokojiť mimo sály.
Slovná prestrelka vyvrcholila v čase, keď už boli vypnuté mikrofóny. Matovič totiž nazval exministra vnútra "ču....m". Bezprostredne tomu predchádzala Kaliňákova výčitka, že poslanec SaS za roznášanie svojich regionálnych novín študentom neplatil, a je teda zlodejom.
"Páni mali názorové nezhody, to sa stáva, nedošlo k žiadnemu fyzickému kontaktu, páni si ešte majú čo povedať," upokojoval situáciu predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) po návrate rozhádaných poslancov do sály.
Expredseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) vzápätí Sulíka dôrazne požiadal o zvolanie poslaneckého grémia. Šéf parlamentu mu vyhovel a na pol hodinu prerušil rokovanie o zúžení poslaneckej imunity.
Matovič neskôr pred novinármi priznal, že Kaliňáka spomínaným termínom skutočne označil. Na samom začiatku konfliktu však bolo jeho vystúpenie, v ktorom povedal, že "Fico patrí do basy, ak sa dokáže, že hlas, ktorý je podobný Ficovi, je Ficov". "Na základe tohto výroku pán Kaliňák vo svojom príspevku povedal, že som pašerák a zlodej. Síce nepovedal moje meno, ale myslel mňa. Pašerák, lebo čítal o tom, ako som si doviezol tlačiarensky stroj, zlodej preto, lebo zamestnávam študentov a že asi im neplatím peniaze. Na základe toho som mu povedal ču..k," vysvetlil Matovič.
Na otázku, prečo sa nechal vyprovokovať, odvetil, že "keď vám niekto povie, že ste pašerák a zlodej a rehoce sa pritom ako dilinko, tak jednoducho...". Trvá však na tom, že jeho reakcia bola úprimná.
Keď obaja previnilci odišli za plentu, Kaliňák údajne Matovičovi zopakoval, že je pašerák a zlodej, no zároveň dodal, že "mu to nijako nedokážem, lebo je dlhoročný právnik". Napriek tomu si poslanci v tej chvíli potykali. "Vyjasnili sme si veci, no naďalej si stojím za tým, že Fico patrí do basy, ak sa preukáže, že hlas jemu podobný je jeho," ubezpečil Matovič.
Poslanec tvrdí, že ak je Kaliňák chlap, tak sa mu ospravedlní. "Odo mňa to bola adekvátna reakcia. Ak mi nabudúce opäť niekto povie, že som pašerák a zlodej, dostane to isté. Kaliňák mi povedal, že sa ospravedlní, ak ja sa ospravedlním Ficovi," uviedol. Neskôr sa však Matovič v sále pred poslancami ospravedlnil.
Poslanec SaS dúfa, že v piatok nebude jeho potýčka prvou správou na stránkach novín. Radšej by tam videl informáciu, že poslanci Smeru-SD a SNS zbabelo hlasovali proti zrušeniu poslaneckej imunity.
Matovič zároveň odmietol, že by študentom, ktorí roznášali jeho regionálne noviny, neplatil. "Ak by to tak bolo, dávno by ste to vedeli. Každý týždeň roznáša noviny asi 1500 študentov, a to už 13 rokov. To je toľko informačných zdrojov, že by ste to dávno vedeli," ubezpečil.
Predsedajúci schôdze Pavol Hrušovský (KDH) v pléne vyjadril ľútosť nad tým, čo sa stalo. "Nectí nás to, s ľútosťou musím konštatovať, že to nie je úroveň, ktorá patrí do tejto sály. Preto vás prosím, aby sme každý zvážili aj intenzitu svojho prejavu," zdôraznil.
Z dôvodu neprítomnosti celej opozície, ktorá na protest odišla, chcel podpredseda NR SR Milan Hort (SDKÚ-DS) odložiť hlasovanie o zúžení imunity, na ktoré je potrebných až 90 hlasov, na piatok (10.9.). Aj keď s tým pôvodne Béla Bugár (Most-Híd) nesúhlasil, hlasovanie sa napokon preložilo. "Ja len hľadám spôsob, ako dať šancu tomu, aby zákon prešiel. Ak budeme teraz hlasovať, je zrejmé, že nemáme 90 hlasov," vysvetľoval Hort.
Koaliční poslanci tak pokračujú v rokovaní o novele Trestného zákona, ktorá bezprostredne súvisí so zúžením imunity poslancov a sudcov. Sulík je podľa vlastných slov po tom, ako sa Matovič ospravedlnil, pripravený vyzvať poslancov Smeru-SD, aby sa na piatkovom rokovaní zúčastnili. Tí totiž vyjadrili rozhodnutie zvyšok piatej schôdze bojkotovať.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies