Takmer deväť miliónov obyvateľov Ruska je závislých od drog

NETKY.SK • 28 December 2012, 07:59 • 2 min
Takmer deväť miliónov obyvateľov Ruska je závislých od drog

Takmer deväť miliónov obyvateľov Ruska je závislých od drog

slovakia

left justify in out

img

Takmer deväť miliónov Rusov pravidelne užíva zákonom zakázané drogy. Oznámil to dnes podľa agentúry RIA Novosti šéf Federálnej služby pre kontrolu drog (FSKN) Viktor Ivanov.

Drogovo závislými je v Rusku 8,8 milióna ľudí, pričom vyše 18 miliónov obyvateľov Ruskej federácie vyskúšalo aspoň raz nepovolenú drogu.

Väčšina z drogovo závislých, až 90 percent, je závislá na heroíne. Rusko podľa Ivanova zároveň zaujíma na svete prvé miesto v počte závislých na heroíne v prepočte na jedného obyvateľa krajiny.

Objem obchodu s heroínom sa v Rusku pohybuje na úrovni 4,5 miliardy eur, pričom hašiš tvorí niečo vyše jedného milióna eur.

Šéf FSKN uviedol, že jeho úrad v spolupráci s ministerstvom vnútra pripravuje vytvorenie databázy užívateľov drog, ktorí spáchajú trestný čin alebo priestupok motivovaný užívaním drog.

Ako upozornila RIA Novosti, Rusko nedávno prijalo prísnejšie opatrenia proti šíreniu nezákonných návykových látok. "Približne 550.000 ľudí je vyšetrovaných alebo bolo obvinených za obchodovanie s drogami alebo distribúciu zakázaných drog," konštatoval Ivanov na tlačovej konferencii.

Podľa oficiálnych vládnych štatistík podľahne každoročne drogám približne 30.000 - 40.000 Rusov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona