Takmer desatina ľudí si myslí, že sa už nikdy nezamestná

NETKY.SK • 27 Marec 2014, 13:53 • 2 min
Takmer desatina ľudí si myslí, že sa už nikdy nezamestná

BRATISLAVA - Šesť percent ľudí na Slovensku si myslí, že do mesiaca sa im podarí nájsť si prácu podľa vlastnej kvalifikácie.

slovakia

left justify in out

Aspoň nejakú prácu aj mimo svojej kvalifikácie si do mesiaca trúfa nájsť 14 % opýtaných v rámci prieskumu, ktorý pre spoločnosť Profesia pripravila agentúra Focus. Na druhej strane, 9 % ľudí je nastavených tak, že prácu si vôbec nenájdu.
     

Najväčšia skupina respondentov očakáva, že nájsť si prácu podľa vlastnej kvalifikácie im bude v súčasnosti trvať približne pol roka až rok. Myslí si to 21 % respondentov. Ďalších 16 % ľudí očakáva, že prácu si budú hľadať rok a viac. Až 17 % respondentov neočakáva, že by si prácu podľa vlastnej kvalifikácie vôbec našli.
     

Mladí ľudia do 24 rokov by si prácu trúfli nájsť aj do mesiaca. Najoptimistickejšiu predstavu o nájdení si práce a času, ktorý im to zaberie, majú mladí ľudia od 18 do 24 rokov. V tejto vekovej kategórii je najvyšší podiel ľudí, ktorí si myslia, že prácu podľa vlastnej kvalifikácie si nájdu za menej ako mesiac.
     

"V súčasnej situácii na trhu práce očakávať prácu do mesiaca je dosť odvážne, medzi mladými to očakáva skoro každý desiaty uchádzač," povedala generálna riaditeľka spoločnosti Profesia Ivana Molnárová.
     

Ľudia vo veku od 20 do 25 rokov sú pritom podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny ku koncu januára evidovaní medzi nezamestnanými až 11 mesiacov.
     

S vekom očakávania rýchleho nájdenia si práce klesajú a v skupine nad 55 rokov si už len 4 % myslia, že by si prácu našli do mesiaca a len ďalších 11 % uviedlo, že nájsť si prácu sa im podarí do 2 až 3 mesiacov.
     

TASR informovala Marcela Glevická z Profesie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona