Takmer 70 miliónov detí nechodí do školy

NETKY.SK • 21 September 2010, 13:11 • 2 min
Takmer 70 miliónov detí nechodí do školy

Takmer 70 miliónov detí nechodí do školy

slovakia

left justify in out

img

Takmer 70 miliónov detí po celom svete nedostáva vzdelanie napriek veľkému pokroku v posledných desiatich rokoch. Haiti a Somálsko sú dve najhoršie krajiny pre dieťa v školskom veku.
      Tieto informácie priniesla v pondelok nová správa vypracovaná organizáciami Education International, Plan International, Oxfam, Save the Children a VSO. O správe informovali na stretnutí, ktoré sa konalo na okraj prebiehajúceho summitu OSN v New Yorku. Summit má zhodnotiť pokrok v plnení Miléniových rozvojových cieľov, zameraných na odstránenie chudoby vo svete.
      Celosvetová finančná kríza prinútila chudobné krajiny znížiť svoj rozpočet na vzdelávanie o 4,6 miliardy dolárov ročne práve v čase, keď je potrebné zosilniť snahy na dosiahnutie miléniového rozvojového cieľa OSN, aby sa základné vzdelanie zabezpečilo do roku 2015 každému dieťaťu na svete.
      Správa uviedla na chvoste rebríčka vzdelania 11 krajín, pričom všetky okrem Haiti sa nachádzajú v Afrike. Popri Somálsku je to aj Eritrea, ostrovný štát Komory, Etiópia, Čad, Burkina Faso, Stredoafrická republika, Mozambik, Zimbabwe a Libéria.
      Hodnotenie bralo do úvahy prístup k základnému vzdelaniu, pomer učiteľov a žiakov a poskytovanie vzdelania dievčatám.
      Dokonca aj Keňa, pokladaná za úspešnú krajinu v porovnaní s jej východoafrickými susedmi, musela vlani pozastaviť vzdelanie pre 9,7 milióna detí kvôli rozpočtovým obmedzeniam.
      "Až 69 miliónov detí - teda viac, ako je všetkých školopovinných detí v USA a Európe - nepôjde dnes ráno do školy," vyhlásil Kailash Satyarthi na stretnutí. "Iba 16 miliárd dolárov ročne treba na to, aby mohlo chodiť do školy každé dieťa," dodal.
      Správa uvádzala aj zoznam darcovských krajín a ich hodnotenie. Dve krajiny Holandsko a Nórsko dostalo známku A. Štyri krajiny si vyslúžili známku B - Dánsko, Írsko, Švédsko a Británia. USA sa dostali na 16. priečku a dostali známku D spolu s Francúzskom, Nemeckom, Novým Zélandom a ďalšími. Grécko sa ocitlo na chvoste rebríčka na 22. mieste a dostalo známku F.
      OSN tvrdí, že počet detí, ktoré nechodia do školy, klesol zo 106 miliónov v roku 1999 na 69 miliónov v roku 2008, čo je obrovský pokrok.

Zdroj: TASR/Assocciated Press



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies