Takmer 60 % slovenských startupistov už zažilo neúspech v podnikaní

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 14:24 • 2 min
Takmer 60 % slovenských startupistov už zažilo neúspech v podnikaní

BRATISLAVA – Slovenský startup ekosystém sa za posledných 12 mesiacov značne posilnil. Jeho najpočetnejšiu zložku tvoria mladí ľudia do 35 rokov s vysokoškolským vzdelaním.

slovakia

left justify in out

Vo väčšine prípadov pracujú na viacerých startupoch naraz. Ženy sú však stále vo výraznej menšine, ženskú zakladateľku má iba štvrtina projektov. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti KPMG na Slovensku Startup Survey 2016.

 

Až 89 % respondentov z radov začínajúcich podnikateľov si podľa prieskumu myslí, že sila slovenského startup ekosystému za posledné obdobie narástla. Je to o 16 % viac opýtaných ako v roku 2014. Za kľúčové silné stránky ekosystému sú považované vzdelaná pracovná sila, dostupnosť členov tímu, cenová dostupnosť tovarov a služieb, prístup k mentoringu, vysoká motivovanosť a podnikateľský duch.

 

Viac ako dve tretiny slovenských startupov sú podľa prieskumu v štádiu beta alebo v štádiu tvorby prvých obratov. Tri štvrtiny investorov sa však vyjadrili, že im to vyhovuje a sú ochotní investovať do projektov v tomto štádiu.

 

Iba jednému startupu sa venuje len niečo viac než polovica (56 %) opýtaných. Ostatní sa zaoberajú aj inými projektmi, prípadne majú zamestnanie na plný úväzok. Podobne ako v prieskume z roku 2014 medzi zakladateľmi slovenských startupov chýbajú ženy. Ženskú zakladateľku nemá až 75 % startupov.

 

Ako sa rozširuje okruh ľudí, ktorí sa pokúšajú preraziť so svojimi projektmi, tak sa zvyšuje percento tých, čo zažili prvý podnikateľský neúspech. Prieskum ukázal, že 59 % startupistov bolo angažovaných v projektoch, ktoré nevyšli. Oproti roku 2014 je to nárast o výrazných 25 %. Až 87 % zástupcov startup priestorov sa pritom vyjadrilo, že majú obavu o kvalitu biznis nápadov súčasných začínajúcich podnikateľov.

 

KPMG konštatovala, že budovanie startupov sa stalo na Slovensku v posledných rokoch moderným. Za uplynulé obdobie vznikali nové priestory, kde môžu tvoriť a vzdelávať sa, nové projekty a súťaže na podporu inovatívnych myšlienok, viac sa začali angažovať investori i organizácie verejnej správy. Minulý rok zvýšilo počet investícií do startupov 77 % opýtaných investorov. V prípade inštitúcií verejnej správy vykázalo intenzívnejšiu podporu 88 % respondentov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona