Takmer 60 % Slovákov vo veku 45-60 rokov si sporí na dôchodok

NETKY.SK • 10 December 2014, 11:10 • 2 min
Takmer 60 % Slovákov vo veku 45-60 rokov si sporí na dôchodok

BRATISLAVA - Na dôchodok sa chcú finančne zaistiť Slováci všetkých vekových kategórií. Vo vekovej skupine 45 až 60 rokov si cielene odkladá peniaze - či už pravidelne, alebo nepravidelne - takmer 60 % ľudí, asi pätina má už úspory vytvorené.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výsledkov najnovšieho prieskumu investičnej skupiny Pioneer Investments, ktorý uskutočnila v spolupráci s agentúrou Stem Mark v novembri tohto roka na vzorke 500 mužov a žien vo veku 18 až 65 rokov. 

 

"Systém dôchodkového zabezpečenia je veľmi neistý a je chvályhodné, že väčšina Slovákov sa v dôchodku nemieni spoliehať len na podporu štátu," konštatoval v správe pre médiá manažér investičnej skupiny Miroslav Ovčarik.

 

Z prieskumu vyplynulo, že v rámci vekovej kategórie 45 až 60 rokov si viac ako 30 % oslovenej populácie sporí na dôchodok pravidelne a ďalších 26,5 % nepravidelne podľa možností. O niečo viac pravidelných i nepravidelných sporiteľov na dôchodok pochádza z vekovej skupiny 30 až 44 rokov. Naopak, najviac tých, ktorí si na dôchodok neodkladajú vôbec, je v najmladšej vekovej kategórii 18 až 29-ročných ľudí.

 

Ako ďalej vyplynulo z výsledkov prieskumu, 65,4 % tých, ktorí si na dôchodok nesporia vôbec, uviedli ako dôvod to, že im nezostávajú finančné prostriedky. "Tento dôvod je častejší v strednej a staršej generácii, kde ho uvádza 75,7 % opýtaných. Približne 6 % respondentov odpovedalo, že si peniaze odkladať bokom nepotrebujú, pretože majú finančných prostriedkov dosť," priblížila investičná skupina.

 

Slováci, ktorí sa na dôchodok finančne pripravujú, najčastejšie odhadujú reálnu výšku svojej finančnej rezervy pri odchode do dôchodku v rozmedzí 2000 až 7000 eur. Opýtaní vo veku 45 až 60 rokov vidia realitu úspor inak. Takmer polovica z nich má alebo podľa odhadov bude mať nasporenú sumu 2000 až 7500 eur. Len 8,6 % opýtaných predpokladá, že bude disponovať sumou vyššou ako 18.600 eur a 28,6 % respondentov odhaduje svoje úspory na menej ako 2000 eur. 

 

"V dôchodkovom veku ľudia ocenia akúkoľvek sumu. Aj keď sa zdá, že rezerva rádovo niekoľko jednotiek či desiatok tisíc eur nič nezachráni, jednoznačne je potrebné sporiť si alebo investovať v akejkoľvek podobe," dodal Ovčarik.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies