Takmer 60 % dochádzajúcich zamestnancov pracuje v Bratislave

NETKY.SK • 30 August 2013, 10:05 • 2 min
Takmer 60 % dochádzajúcich zamestnancov pracuje v Bratislave

BRATISLAVA - Na Slovensku dochádza za svojou prácou do iného kraja takmer 12 % zamestnancov, pričom takmer 57 % z nich smeruje do Bratislavského kraja. Vyplýva to zo štatistík o priestorovej migrácii za prvý kvartál tohto roku, ktorý spracovala výskumno-štatistická spoločnosť Trexima Bratislava.

slovakia

left justify in out

"Dôvodom sú vyššie mzdy, väčšie možnosti uplatnenia sa, veľkí a stabilní zamestnávatelia a v prípade Bratislavy aj to, že sa tu koncentrujú ústredné štátne orgány. Taktiež je tu najväčší počet študentov vysokých škôl, ktorí v meste po škole zostávajú pracovať," uviedol analytik spoločnosti Jozef Krabáč.

Podľa štatistík sa v počte prichádzajúcich zamestnancov za Bratislavským krajom umiestnili Trnavský a Košický kraj. Podľa zistení spoločnosti ľudia na Slovensku najčastejšie dochádzajú na pracovné pozície ako advokátsky koncipient, prekladateľ cudzích jazykov, realitný maklér, aplikačný programátor či vysokoškolský učiteľ. "Dôvodov je viacero. Sú to profesie, ktoré sa koncentrujú vo väčších mestách, nie sú viazané na konkrétne miesto výkonu práce, respektíve sa im toto miesto mení a prácu si v ktorejkoľvek obci ani nemôžu nájsť," dodal Krabáč. 

Za prácou dochádzajú viac muži ako ženy, keď podľa štatistík až šesť z desiatich migrujúcich pracovníkov sú práve muži. Podľa Krabáča majú muži väčšiu tendenciu opúšťať bydlisko kvôli práci. "Ak sa nepresťahuje celá rodina, tak muž zväčša pracuje na týždňovky," uviedol Krabáč. Podľa štatistík v najväčšej miere za prácou dochádzajú najmä mladí ľudia, vo veku 25 až 29 rokov, pričom s vekom podiel dochádzajúcich klesá. 

Trexima Bratislava, spol. s r.o. je výskumno-štatistická a poradensko-konzultačná spoločnosť, ktorá na slovenskom trhu pôsobí od roku 1992. V jednotlivých regiónoch sa venuje štatistickému zisťovaniu miezd, zamestnanosti, riadenia ľudských zdrojov a komplexnej produktivity.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona