Takmer 4600 fejkových tenisiek skončilo v spaľovni

NETKY.SK • 12 Február 2014, 15:08 • 2 min
Takmer 4600 fejkových tenisiek skončilo v spaľovni

TRNAVA - V certifikovanej spaľovni skončilo takmer 4600 párov športovej obuvi, ktoré boli označené falošnými ochrannými známkami.

slovakia

left justify in out

Obuv zaistili trnavskí colníci pri kontrole kontajnera v rámci colného dohľadu. Fyzickou kontrolou zistili, že tovar by mohol porušovať práva duševného vlastníctva, čo neskôr majiteľ ochrannej známky potvrdil. Kontajner bol dovezený z Číny a podľa predložených dokladov mal smerovať do Maďarska. „Ak by sa tento tovar dostal na trh a predával sa ako originály, majiteľom ochranných známok by vznikla škoda 460.000 eur,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Trnava Iveta Švárna. Pod dohľadom colníkov bolo zošrotovaných a spálených 4584 párov športovej obuvi. 
      

Keďže tovar bol zaistený pred nadobudnutím účinnosti nového zákona, ktorý už umožňuje colnému úradu poskytnúť tovar na humanitárne účely aj bez právoplatného rozhodnutia súdu, colný úrad postupoval podľa doterajších predpisov. „Tie umožňujú  finančnej správe zaistený tovar zničiť alebo bezodplatne poskytnúť na humanitárne účely až po splnení zákonom stanovených kritérií,“ konštatovala Švárna. Možnosť poskytnúť zaistený tovar  na humanitárne účely bola v tomto prípade vylúčená, pretože nebolo vydané právoplatné rozhodnutie súdu, že ide o falzifikát. Likvidáciou sa zároveň zo strany colníkov zabránilo potenciálnemu nebezpečenstvu ohrozenia zdravia a bezpečnosti spotrebiteľa z dôvodu, že falzifikáty môžu obsahovať karcinogénne látky spôsobujúce rakovinu, uviedla hovorkyňa Colného úradu Trnava.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona