Takmer 4000 vojakov a policajtov zasahuje v komplexe faviel v brazílskom Riu

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 07:03 • 2 min
Takmer 4000 vojakov a policajtov zasahuje v komplexe faviel v brazílskom Riu

SAO PAULO - Takmer štyritisíc vojakov a policajtov vstúpilo v utorok do komplexu faviel v brazílskom meste Rio de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Ide o jednu z najrozsiahlejších operácií svojho druhu od minulého mesiaca.

 

Vo februári prevzala brazílska armáda v súlade s prezidentským dekrétom kontrolu nad bezpečnostnými zložkami v rovnomennom štáte, ktorého je Rio hlavným mestom.

 

Bezpečnostná situácia sa v tomto štáte zhoršuje už najmenej dva roky, zatiaľ čo sa v ňom prejavuje aj hlboká finančná kríza. V samotnom veľkomeste Rio zvádzajú mocenské boje drogové gangy a mesto zvádza boj s vysokou kriminalitou. O vplyv tam zápasia tiež miestne milície či ozbrojené skupiny pozostávajúce zo súčasných či bývalých policajtov.

 

Boje vedú k častým prestrelkám v marginalizovaných oblastiach mesta, pričom výnimočne sa rozšíria aj do bohatších častí ležiacich pozdĺž tamojšieho vychýreného pobrežia.

 

Do komplexu faviel (chudobných štvrtí) s názvom Lins na severe Ria vstúpilo v utorok asi 3400 vojakov a 500 policajtov. Ich cieľom je rozmiestniť sa po obvode oblasti a zabrániť tak v úteku podozrivým osobám. Ulice chcú zároveň zbaviť barikád, ktoré v nich postavili súperiace gangy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona