Takmer 40 % obyvateľov Slovenska je bez verejnej kanalizácie

NETKY.SK • 20 August 2013, 12:24 • 2 min
Takmer 40 % obyvateľov Slovenska je bez verejnej kanalizácie

BRATISLAVA - Na Slovensku je na verejnú kanalizáciu pripojených 61,6 % obyvateľov. Slovensko pritom zaväzuje európska smernica, na základe ktorej sa majú do konca roku 2015 na verejnú kanalizáciu pripojiť všetky obce nad 2000 obyvateľov.

slovakia

left justify in out

Vstupom do Európskej únie sa pre SR stali záväznými európske smernice. Podľa smernice o čistení komunálnych odpadových vôd má Slovensko v aglomeráciách bez verejnej kanalizácie, ktoré vyprodukujú množstvo organického znečistenia ekvivalentné 2000 až 10.000 obyvateľom, zabezpečiť vypúšťanie komunálnych odpadových vôd do 31. decembra 2015. Obce hodnotia pripojenie na verejnú kanalizáciu jednoznačne pozitívne. 

Podľa starostky bratislavskej mestskej časti Čunovo Gabriely Ferenčákovej okrem zvýšeného komfortu prinieslo občanom pripojenie na verejnú kanalizačnú sieť nižšie náklady a nulové starosti o vývoz septiku. Navyše, staré žumpy a trativody neprispievali k lepšej kvalite životného prostredia. A keďže sa na území obce nachádza aj zdroj pitnej vody, bezpečné odvádzanie odpadu je ďalším veľkým pozitívom.

Pokrok v odvádzaní a čistení komunálnych odpadových vôd je totiž základným predpokladom pre trvalo udržateľný rozvoj a ochranu životného prostredia. Zároveň existencia vodohospodárskej infraštruktúry podporuje aj ďalší sociálny a ekonomický rozvoj v regiónoch. Na vybudovanie kanalizácie mohli obce čerpať aj prostriedky cez Operačný program Životné prostredie.

Podľa Miloslava Smolka, vedúceho oddelenia stokových sietí spoločnosti Infra Services, ktorá zabezpečuje práce na vodovodných a kanalizačných sieťach, realizácia prác by mala prebiehať mimo zimného obdobia, keďže vtedy sa niektoré procesy výstavby nemôžu uskutočniť. Od jari do jesene sa však môžu budovať či opravovať kanalizácie kedykoľvek bez komplikácií. Navyše, ak sa podarí obci hromadne komunikovať s občanmi o výstavbe prípojok, proces sa značne zjednoduší a urýchli.

Legislatíva stanovuje, že majiteľ nehnuteľnosti je povinný pripojiť sa na verejnú kanalizáciu, ak v obci, na ktorej území sa nehnuteľnosť nachádza, je zriadená. V opačnom prípade sa dopúšťa priestupku. Navyše, obec môže prísť aj o prostriedky z európskych fondov, ak ich na tento účel čerpala. 

Z celoslovenského pohľadu zaostávajú v pripájaní na verejnú kanalizáciu najmä Trnavský, Nitriansky, Prešovský a Žilinský kraj. V okresoch Komárno, Námestovo, Čadca a Košice-okolie je podiel obyvateľov pripojených na verejnú kanalizáciu nižší ako 30 %. Na splnenie kritérií Európskej únie pritom zostáva len niečo viac ako dva roky. 

TASR informoval Miloslav Smolko zo spoločnosti Infra Services.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies