Takata musí v Japonsku zvolať približne päť miliónov airbagov

NETKY.SK • 10 Máj 2016, 10:28 • 2 min
Takata musí v Japonsku zvolať približne päť miliónov airbagov

TOKIO - Japonské ministerstvo dopravy nariadilo spoločnosti Takata zvolať na domácom trhu približne päť miliónov airbagov pre problémy s vyvíjačom tlaku. Podľa ministerstva sa zvolávacia akcia dotkne rovnakého typu airbagov, ktoré americké úrady zvolali 4. mája tohto roka. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Japonské automobilky, ktoré použili tieto airbagy vo svojich vozidlách, musia ministerstvu predložiť plán zvolávania najneskôr 20. mája. "Ide o kriticky dôležitú otázku bezpečnosti," povedal japonský minister dopravy Keiiči Išii.

 

Vyvíjače tlaku v dotknutých airbagoch môžu v dôsledku výrobnej chyby explodovať a vymrštiť plastové a kovové črepiny do kabíny vozidla. Problém má vo svete na svedomí minimálne 13 úmrtí a stovky zranení.

 

Celkové náklady na zvolávanie pravdepodobne presiahnu bilión jenov (8,1 miliardy eur). Očakáva sa totiž, že Takata bude musieť globálne zvolať približne 100 miliónov airbagov. Automobilky doteraz preberali náklady na väčšinu zvolávacích akcií, podľa analytikov však budú požadovať od Takaty finančnú kompenzáciu.

 

Výrobca airbagov zrejme nebude schopný pokryť všetky finančné požiadavky. Spoločnosť musela znížiť finančné prognózy na fiškálny rok 2015. Očakáva čistú stratu 13 miliárd jenov, kým pôvodné odhady hovorili o zisku päť miliárd jenov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies