Tajomstvo Stonehenge odhalené! Vedci zistili, odkiaľ sa vzali balvany

NETKY.SK • 25 Február 2019, 20:58 • 2 min
Tajomstvo Stonehenge odhalené! Vedci zistili, odkiaľ sa vzali balvany

Ďalšia záhada Stonehenge bola rozlúštená! Odborníci zistili, odkiaľ presne sa vzali masívne balvany, ktoré boli použité k stavbe a každý z nich váži až 30 ton.

slovakia

left justify in out

Vyťažené boli údajne na dvoch miestach v západnom Walese, ktorý leží zhruba 300 kilometrov od ich momentálneho umiestnenie na Salisburskej pláni.

 

Vedci vyriešili ďalšiu zo záhad, ktorými je opradená britská megalitická stavba Stonehenge. Podarilo sa im identifikovať presné miesta, odkiaľ masívne balvany pochádzajú.

 

 

Prapredkovia Britov ich vyťažili v oblastiach Craig Rhos-y-Felin a Carn Goedog, ktoré sa nachádzajú neďaleko seba v západnom Walese.

 

Preprava balvanov ale nebola vôbec jednoduchá. Na tajomné miesto v grófstve Wiltshire, kde skončili, to je totiž zhruba až 300 kilometrov! Každý balvan pritom dosahuje váhy až 30 ton. Podľa odborníkov bol pri preprave zrejme použitý "primitívny" kladkový systém z klád a lán.

 

 

Archeológovia si dlho lámali hlavu nad tým, odkiaľ sa balvany vzali. Ich chemické zloženie totiž nezodpovedá žiadnym okolitým nerastným surovinám.

 

Podľa nich tu bolo pôvodne na 80 menhirov, z ktorých sa však zachovala len zhruba polovica. "Na tomto objave je najviac vzrušujúce to, že sme zase o krok bližšie k odhaleniu najväčšieho tajomstva Stonehenge - prečo tie kamene pochádzajú z takej diaľky. Každý iný neolitický monument je z megalitov prinesených z oblasti nie ďalej, ako 15 kilometrov. Teraz sa zaoberáme tým, čo bolo pred 5000 rokmi tak osobitného na oblasti Preseli Hills a či tu vtedy tiež neboli nejaké dôležité kamenné kruhy, ktoré boli postavené ešte predtým, než modré kamene, boli premiestnené do Stonehenge," prezradil médiám profesor Mike Parker Pearson z University College London, ktorý výskum vedie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona