Tajomstvo slávneho Michelangela, po tomto ho budete obdivovať ešte viac

NETKY.SK • 11 Máj 2018, 14:15 • 2 min
Tajomstvo slávneho Michelangela, po tomto ho budete obdivovať ešte viac

Svetoznámy renesančný umelec Michelangelo Buonarroti celý život niesol ťarchu svojho tajomstva, aby sa vyhol predsudkom a mal príležitosť spolupracovať s cirkvou, ktorá ponúkala slušné zákazky.

slovakia

left justify in out

Michelangelo bol ľavák, napriek tomu maľoval pravou rukou. To všetko kvôli cirkvi a dobovým predsudkom. Tvrdí to taliansky plastický a rekonštrukčný chirurg Davide Lazzeri  v časopise Clinical Anatomy.

 

Všetko monumentálne diela Michelangelo vytvoril so svojou „nešikovnejšou“ rukou. Kto vie, čo by dokázal, keby mohol používať ľavú? Genialita tohto umelca sa tak stala ešte obdivuhodnejšou. Bežní praváci či ľaváci si nevedia ani len predstaviť, že by druhou rukou písali či umývali si zuby.

 

Keď Michelangelo pri sochárstve potreboval použiť väčšiu silu a nikto sa nepozeral, uprednostnil ľavú ruku. Píše Clinical Anatomy.

 

Lazzeri tak potvrdil svedectvo, ktoré zanechal Michelangelov pomocník Raffaello da Montelupo. Ten prezradil umelcovo tajomstvo, ktoré sa snažil tajiť celý život.

 

Agentúra APA spresňuje, že ľavorukosť museli tajiť najmä umelci, ktorí spolupracovali s cirkvou. Predsudky a povery totiž ľavákom pripisovali mnoho zlých vlastností vrátane spriahnutia s diablom. Podľa súčasných vedeckých teórií je ľavorukosť spojená s určitou formou organizácie mozgu.

 

Michelangelo žil v rokoch 1475 až 1564. Bol sochárom, maliarom, architektom projektantom ale i básnikom. Jeho vrcholovým dielom je socha Dávida či maľba v Sixtinskej kaplnke.

 

img

Foto: SITA

 

img

Foto: TASR

 

img

Foto: SITA




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies