Tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie skritizoval nerovnosť sociálnych vrstiev pri očkovaní

NETKY.SK • 18 Január 2021, 14:30 • 2 min
Tajomník Svetovej zdravotníckej organizácie skritizoval nerovnosť sociálnych vrstiev pri očkovaní

Na začiatku zasadnutia výkonnej rady Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré bude trvať týždeň, povedal generálny tajomník organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus, že nie je správne, aby sa mladší, zdraví ľudia v bohatých krajinách mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 pred staršími ľuďmi v chudobnejších štátoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Dnes, na začiatku zasadnutia výkonnej rady Svetovej zdravotníckej organizácie, ktoré bude trvať týždeň, povedal generálny tajomník organizácie Tedros Adhanom Ghebreyesus, že nie je správne, aby sa mladší, zdraví ľudia v bohatých krajinách mohli zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 pred staršími ľuďmi v chudobnejších štátoch. 

 

img


Na začiatok virtuálneho stretnutia povedal, že v jednej chudobnej krajine podali len 25 dávok vakcín, zatiaľ čo v skoro 50 bohatších krajinách ich podali už viac ako 39 miliónov.

„V jednej krajine s nízkym príjmom dali len 25 dávok, nie 25 miliónov, nie 25-tisíc, len 25. Musím byť priamy," uviedol bez bližších podrobností o spomínanej krajine.

Ďalej pochválil vedecké úspechy, ktoré stoja za uvedením vakcín menej ako rok po vypuknutí pandémie, varoval však pred nerovnosťou, ktorá s vakcináciou súvisí.

„Vakcíny sú injekcie do ramena, ktoré všetci potrebujeme, doslovne aj obrazne. Ale teraz čelíme naozajstnej hrozbe, že aj keď vakcíny niektorým prinášajú nádej, stávajú sa ďalšiu tehlou v múre nerovnosti medzi svetmi tých, čo majú, a tých, čo nemajú," skonštatoval.

Tedros Adhanom Ghebreyesus skritizoval „bilaterálne dohody" medzi farmaceutickými spoločnosťami a krajinami, ktoré poškodzujú schopnosť programu COVAX podporovaného organizáciou. Cieľom je dostať vakcíny do všetkých krajín podľa potreby. „Väčšina výrobcov uprednostňuje regulačné schválenie v bohatých krajinách, kde sú zisky najvyššie, pred odoslaním dát Svetovej zdravotníckej organizácie, aby mohla schváliť vakcíny pre širšie použitie,vyjadril sa.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies