Tajomník Parízek vystúpil na konferencii OSN o bývaní v Ekvádore

NETKY.SK • 18 Október 2016, 18:02 • 2 min
Tajomník Parízek vystúpil na konferencii OSN o bývaní v Ekvádore

QUITO/BRATISLAVA - Lokálne a regionálne prístupy majú nezameniteľnú úlohu pri implementácii globálnych princípov budovania udržateľných ľudských sídiel. Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Lukáš Parízek to zdôraznil vo svojom prejave v ekvádorskej metropole Quito, kde vedie delegáciu SR na konferencii OSN o bývaní a udržateľnom rozvoji miest Habitat III.

slovakia

left justify in out

"Veľmi často regionálne štruktúry umožňujú efektívne prenesenie celosvetových politík do národných a miestnych aktivít," citoval dnes z Parízkovho vystúpenia tlačový odbor slovenského rezortu diplomacie. Samotnú konferenciu v Quite označil štátny tajomník za jeden z významných prvkov plnenia tzv. Agendy 2030, teda cieľov udržateľného rozvoja, ktoré OSN vytýčila na obdobie do roku 2030.


Parízek pripomenul, že mestá sú centrami ekonomických aktivít, kultúrnej výmeny a sociálnych možností a je potrebné ich podporovať inovatívnou politikou. Vyzdvihol pritom úlohu mladých a inovácií v rámci konceptu "smart cities", ktorý predpokladá zlepšenie kvality života v mestách prostredníctvom informačných technológií.


Konferencia Habitat III sa koná v Quite od pondelka do štvrtka za účasti 40.000 delegátov zo 180 štátov sveta. Predmetom diskusií je program rozvoja miest pre obdobie do nasledujúcej konferencie Habitat, ktorá sa koná každých 20 rokov. Výsledný dokument, označovaný ako Nová urbánna agenda, bude "formovať inkluzívnu bytovú politiku a udržateľnú urbanizáciu miest", uviedlo ministerstvo zahraničných vecí SR.


"Schválenie Novej urbánnej agendy znamená, že sme sa spoločne dohodli na potrebe koncipovať mestá ekologicky, ľudsky a inovatívne. Je našou zodpovednosťou budovať naše mestá, aby nám slúžili nielen teraz, ale aj v budúcnosti," povedal Parízek, ktorý sa v Quite stretol s partnermi z EÚ vrátane českej ministerky pre miestny rozvoj Kláry Šlechtovej.


Prebiehajúcu konferenciu slávnostne otvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý vo svojom prejave poukázal na skutočnosť, že úvod pripadol na Medzinárodný deň za odstránenie chudoby, ako aj na potrebu dostupnosti ľudských sídiel.


Podľa agentúry DPA vystúpil v Quite aj venezuelský prezident Nicolás Maduro, ktorý vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby obrovské výdavky na zbrane presmerovalo do výstavby nových obydlí pre ľudí. Vysoký rozpočet na obranu má pritom aj Venezuela, kde sľubuje tento socialistický politik napriek hlbokej kríze a inflácii vybudovať do roku 2019 tri milióny nových bytov.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies