Tajomník amerického námorníctva obhajoval nezvyčajný výber mien pre nové vojenské lode

NETKY.SK • 14 September 2016, 11:14 • 2 min
Tajomník amerického námorníctva obhajoval nezvyčajný výber mien pre nové vojenské lode

WASHINGTON - Tajomník amerického vojenského námorníctva Ray Mabus vyvolal pozornosť menami, ktoré vybral pre nové lode. Prečo, pýtajú sa jeho kritici, pomenoval vojenskú loď po zosnulom obhajcovi práv gejov Harveym Milkovi alebo bývalej republikánskej kongresmanke Gabrielle Giffordsovej, keď si mohol vybrať z množstva vojenských hrdinov?

slovakia

left justify in out

Mabus povedal, že chcel svojím výberom mien vzdať poctu ľuďom, ktorí preukázali hrdinstvo, podobne ako to urobili jeho predchodcovia vo funkcii. A je presvedčený, že občasným výberom mien hrdinov mimo armádu prispeje k lepšiemu vzťahu medzi ľuďmi a americkým námorníctvom.

 

Minister oficiálne oznámi mená piatich nových vojenských lodí počas cesty do štátov Mississippi a Massachusetts, ktoré navštívi v sobotu.

 

Jedna z nových lodí ponesie meno afroamerickej abolicionistky Sojourner Truthovej.

 

Harvey Milk je považovaný za jedného z najvýznamnejších politikov LGBT, ktorý bol kedy v USA zvolený do verejnej funkcie, konkrétne mestského zastupiteľstva v San Francisku.

 

Gabrielle Giffordsová bola v rokoch 2007-2012 členkou Snemovne reprezentantov amerického Kongresu.

 

Kongresmanka prežila 8. januára 2011 s vážnym priestrelom hlavy atentát, ktorého bola cieľom a pri ktorom bolo zabitých šesť ľudí a 14 utrpelo zranenia. Po operácii hlavy sa nachádzala v kritickom stave a musela dlho rehabilitovať.

 

Sojourner Truthová bola afroamerická abolicionistka a aktivistka za práva žien. Narodila sa v otroctve v dnešnom Riftone v štáte New York. So svojou malou dcérou utiekla na slobodu v roku 1826.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies