Tajný agent, ktorý pre Turecko mapoval Kurdov, vyviazol s podmienečným trestom väzenia

NETKY.SK • 11 Október 2017, 08:05 • 2 min
Tajný agent, ktorý pre Turecko mapoval Kurdov, vyviazol s podmienečným trestom väzenia

BERLÍN - Proces s 32-ročným Mehmetom Fatihom S. - obžalovaným z vyzvedačskej činnosti v Nemecku v službách tureckej tajnej služby MIT - vyvrcholil dnes na Vrchnom krajinskom súde v Hamburgu vynesením rozsudku.

slovakia

left justify in out

Obžalovaný mal podľa vyšetrovateľov Spolkovej prokuratúry od jesene 2015 monitorovať kurdskú scénu v Brémach, ale aj v iných lokalitách. V súdnej sieni sa priznal k spolupráci s tureckými protiteroristickými orgánmi a vyviazol s dvojročným podmienečným trestom odňatia slobody. Navyše musí uhradiť súdne trovy a pokutu vo výške 20.950 eur, čo by mala byť suma, ktorú zinkasoval za nezákonné aktivity.

 

Ako vyplynulo zo skorších vyjadrení obžalovaného, v Ankare informoval aj o kurdskom politikovi Yükselovi Kocovi z Brém, s ktorým sa predtým zoznámil ako novinár pri príprave rozhovoru pre tureckú televíziu. Samotný Koc na tlačovej konferencii v Hamburgu 7. septembra hovoril o tom, že obžalovaný naňho dokonca pripravoval vražedný atentát. Mehmeta Fatiha S., ktorý v súdnej sieni popieral, že by bol dostal odmenu od tureckého štátu, zadržali vlani v polovici decembra v Hamburgu, odvtedy bol vo vyšetrovacej väzbe.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies