Tajní majú ďalší spis: Tibenský si mal za štátne prenajímať byty pre svoju potrebu

NETKY.SK • 12 Jún 2013, 11:17 • 2 min
Tajní majú ďalší spis: Tibenský si mal za štátne prenajímať byty pre svoju potrebu

BRATISLAVA – Denník Sme dostal anonymne dokument s hlavičkou VSS z februára 2010, ktorý tvrdí, že námestník riaditeľa Vojenského spravodajstva Róbert Tibenský mal ako funkcionár vojenskej rozviedky v rokoch 2004 až 2008 zneužívať svoje postavenie a obohacovať sa zo štátnych peňazí - hlavne prenájmom bytov pre vlastnú potrebu.

slovakia

left justify in out

Je to ďalší materiál s podozreniami o plytvaní peňazí a obohacovaní sa vo vojenských tajných službách.

Denník Sme opisuje, z čoho Róberta Tibenského v dokumente podozrievali. Ako šéf jedného z odborov vojenskej tajnej služby mal podľa Sme zariadiť prenájom bytov na spravodajské účely, ktoré sa však v skutočnosti využívali len na osobné potreby. Správa konštatuje, že záznamy o využití na spravodajské účely neexistujú. 

Išlo dovedna o štyri zariadené byty. Tri boli v Bratislave a jeden na severnom Slovensku, ďalej kancelárske priestory v Bratislave a garáž v hlavnom meste. Správa píše o „zneužití osobitných finančných prostriedkov v celkovej výške 1 992 335 korún (66 133 eur)", dodalo Sme. 

„V uvedenom období mal Róbert Tibenský pomer a potreboval vyriešiť bývanie, pretože rodinný dom odovzdal manželke a deťom. Týmto si elegantne zabezpečil bývanie vo veľmi lukratívnej časti mesta pre seba a milenku,“ píše sa v dokumente podľa Sme o jednom z bytov. Prenájom mal stáť 816 470 korún (27-tisíc eur). 

Podľa Sme so ženou, tiež zamestnankyňou služby, materiál spája aj prenajatý byt na Liptove. Materiál takéto konanie vyhodnocoval ako bezpečnostné riziko a voči Róbertovi Tibenskému sa malo okamžite začať konanie vo veci posúdenia bezpečnostnej previerky a mal byť za uvedené skutočnosti trestnoprávne zodpovedný. „Týmto konaním došlo s najväčšou mierou pravdepodobnosti k zneužitiu pridelených osobitných finančných prostriedkov služby a k zavádzaniu riaditeľa VSS o činnosti jeho oddelenia a odboru,“ píše sa podľa Sme v šesťstránkovej fotokópii s pečiatkou VSS, ktorá má číslo jeden. Utajená je najnižším stupňom „vyhradené“, a ak ide o pravý dokument, mal byť adresovaný šéfovi služby Jurajovi Šebovi. Ten viedol službu v rokoch 2007 až 2010 – za prvej vlády Roberta Fica. 

Minister obrany Martin Glváč z Róberta Tibenského urobil šéfa rozviedky a neskôr po reorganizácii vojenských tajných služieb zástupcu riaditeľa spojeného Vojenského spravodajstva. 

Sme konštatuje, že ide zrejme o rovnaký, alebo podobný dokument, o ktorom pred pol rokom písal Nový Čas. Ten Róberta Tibenského nemenoval . V tom čase riadil Vojenské obranné spravodajstvo (VOS). Hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková vtedy povedala, že „vec bola prešetrená bývalou premiérkou Radičovou“ a že „napriek tomu, že podobných anonymných podnetov bolo viac, ich opodstatnenosť sa nepreukázala“. 

Ministerstvo na otázky Sme odpísalo, že mu nie je jasné, aký dokument má Sme k dispozícii. „Ministerstvo obrany sa preto nebude zapájať do spravodajských hier“. Denník dokument odovzdal výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva a polícii. 

Iveta Radičová, ktorá Róberta Tibenského v roku 2011 vymenovala za šéfa VOS, však výsledky vyšetrovania nepozná. O vyšetrovaní nič nevie ani šéf inšpekcie ministerstva z čias Ľubomíra Galka a Radičovej Marián Majer a ani Galko. Podozrenia sa tak zrejme overovali len v rámci spravodajstva, poznamenalo Sme. 

Šéf výboru na kontrolu vojenských tajných Martin Fedor (SDKÚ-DS) chce zvolať osobitný kontrolný výbor a navštíviť ministra Glváča, ktorého sa chce spýtať, či začne brať situáciu vážne, alebo bude ďalej hovoriť o vymyslených slohových prácach. „Vidíme tu postupnú totálnu devastáciu Vojenského spravodajstva, ktorá sa zrejme tiahne dlho. Situáciu vnútri a okolo Vojenského spravodajstva považujem za vážnu“. Bývalý zástupca riaditeľa VSS z Galkových čias Vladimír Suchodolinský priznal, že viem o tom vyšetrovaní, no priamo sa na ňom nezúčastnil. Podľa jeho slov v článku to vykonávalo oddelenie vnútornej bezpečnosti. Suchodolinský vyslovil aj ďalšie pochybnosti o Róbertovi Tibenskému, ktorý bol vojenským pridelencom v Izraeli. „Počas vedenia služby pánom Mikulcom pán Róbert Tibenský oficiálne odmietol absolvovať polygrafické vyšetrenie po svojom návrate zo zahraničia“. Ministerstvo na otázku o odmietnutí detektoru lži nereagovalo, Radičová tvrdí, že Róbert Tibenský bol na polygrafe viackrát.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies