Tajné služby predložili Kongresu výročnú správu o globálnych hrozbách

NETKY.SK • 1 Február 2012, 08:09 • 2 min
Tajné služby predložili Kongresu výročnú správu o globálnych hrozbách

Tajné služby predložili Kongresu výročnú správu o globálnych hrozbách - Politika Al-Káida vo svete zoslabla, ale stále predstavuje hlavnú hrozbu pre Spojené štáty, uviedol dnes šéf amerických tajných služieb Jim Clapper vo výročnej správe Kongresu. Americ

slovakia

left justify in out

img

Al-Káida vo svete zoslabla, ale stále predstavuje hlavnú hrozbu pre Spojené štáty, uviedol dnes šéf amerických tajných služieb Jim Clapper vo výročnej správe Kongresu.
      Americké tajné služby predpokladajú, že regionálne odnože al-Káidy - počnúc jemenskou odnožou na Arabskom polostrove až po somálsky aš-Šabáb - prekonajú zvyšky jadra al-Káidy v Pakistane a pokúsia sa útočiť na západné ciele v oblastiach, kde operujú. O útoky v USA sa najpravdepodobnejšie pokúsi jemenská vetva zvyškov al-Káidy.
      V každoročnej správe Kongresu hodnotia americké tajné služby globálne hrozby a hrozby voči USA, pričom tentoraz išlo o prvú správu od usmrtenia šéfa al-Káidy Usámu bin Ládina začiatkom mája 2011.
      Irán je podľa hodnotenia tajných služieb pripravený podnecovať teroristické útoky na americkej pôde, ak by sa cítil ohrozený Spojenými štátmi a ich spojencami.
      Vlani odhalené sprisahanie, ktorého výsledkom malo byť zavraždenie veľvyslanca Saudskej Arábie v USA. je začiatkom novej, agresívnej pripravenosti vo vnútri teheránskeho vedenia na útoky voči Spojeným štátom, povedal ďalej Clapper pri vystúpení v Kongrese.
      Riaditeľ tajných služieb tiež uviedol, že Irán má technické spôsobilosti na výrobu jadrovej zbrane, ale jednoducho sa ešte nerozhodol.
      Podľa Clappera si Irán necháva otvorenú možnosť na vývoj atómových zbraní, sčasti vyvíjaním rôznych jadrových kapacít, ktoré ho lepšie nasmerujú na výrobu atómových zbraní.
      Severokórejský program atómových zbraní je pokračujúcou hrozbou globálnej bezpečnosti, hoci je to program zameraný na sebaobranu. Severná Kórea by za istých okolností zvažovala použitie jadrovej zbrane, ale pravdepodobne nie proti americkým jednotkám alebo územiu, vyplynulo zo správy.
      Čína a Rusko zostávajú pre USA kľúčovými hrozbami v kyberpriestore, pričom v oboch krajinách sú "entity" zodpovedné za extenzívne nezákonné prenikanie do amerických počítačových sietí a za krádeže amerického duševného majetku. Clapper tiež varoval pred rastúcou počítačovou špionážou zahraničných vlád smerom k americkej vláde.
      Vnútorné hrozby Clapper označil za "riziko inej kategórie", keď nespokojní zamestnanci - ako bol obžalovaný vojak Bradley Manning - údajne nechajú informácie uniknúť na verejnosť, alebo ich predajú konkurenčným korporáciám či krajinám.
      V správe sa spomínal aj Afganistan, pričom pokrok uskutočnený afganskou vládou tajné služby charakterizovali "ako krehký" a Taliban označili za húževnatý.
      Africký kontinent dostal v správe jedno z najhorších hodnotení. Afrika zostáva zraniteľnou z hľadiska politických kríz, nedodržiavania demokracie a kvôli prírodným nešťastiam. Násilie, korupcia a terorizmus budú zrejme sužovať Afriku v tých oblastiach, ktoré sú pre americké záujmy kľúčovými, uvádza sa v správe.

Zdroj: TASR

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies