Tajné služby dekódovali internetové šifrovanie: Môžu sledovať emaily aj bankové prevody!

NETKY.SK • 6 September 2013, 11:50 • 2 min
Tajné služby dekódovali internetové šifrovanie: Môžu sledovať emaily aj bankové prevody!

WASHINGTON - Britské a americké tajné služby prekonali šifrovanie zabezpečujúce komunikáciu na internete, čo im umožňuje monitorovanie napríklad e-mailov či bankových transakcií.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z nových tajných dokumentov, ktoré denníkom The New York Times, ProPublica a The Guardian poskytol bývalý spolupracovník amerických tajných služieb Edward Snowden. Tajné služby podľa týchto dokumentov boli schopné dešifrovať takzvané bezpečné kódovanie zabezpečujúce súkromie. Americkej Národnej bezpečnostnej agentúre (NSA) a jej britskému partnerovi GCHQ sa to podarilo pomocou superpočítačov, súdnych príkazov a v niektorých prípadoch aj vďaka spolupráci technologických spoločností a internetových poskytovateľov. NSA dáva ročne asi 250 miliónov dolárov na program spolupráce s týmito spoločnosťami. Dokumenty neuvádzajú, ktorých firiem sa to týka, no naznačujú, že ide o Google, Hotmail, Yahoo a Facebook.

Ak sú tieto správy pravdivé, rozviedky sú schopné prekonať všetku ochranu zabezpečujúcu súkromie na internete. Zmienené tajné služby údajne požiadali médiá, aby o monitorovaní internetu nepísali v obave, že následne dôjde k zmene šifrovania a kódovania internetových informácií. NSA sa k zverejnených informáciám zatiaľ nevyjadrila. 

Rusko nedávno Snowdenovi udelilo ročný azyl po tom, ako uviazol na moskovskom letisku Šeremetevo. Rozhodnutie ruských úradov nahnevalo USA, ktoré ho obvinili zo špionáže.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies