Tajné služby USA: Kaddáfí začína mať voči povstalcom navrch

NETKY.SK • 11 Marec 2011, 08:15 • 2 min
Tajné služby USA: Kaddáfí začína mať voči povstalcom navrch

Tajné služby USA: Kaddáfí začína mať voči povstalcom navrch

slovakia

left justify in out

img

Odporcovia líbyjského revolučného vodcu Muammara Kaddáfího sa podľa názoru  amerických spravodajských služieb dostávajú do defenzívy.
      Iniciatíva je v súčasnosti na strane Kaddáfího jednotiek, uviedol dnes šéf americkej tajnej služby DIA Ronald Burgess na pôde výboru Senátu vo Washingtone.
      "Dynamika sa zmenila, stále však nie je jasné, či je už definitívne na strane Kaddáfího," vyhlásil Burgess, podľa ktorého sú Kaddáfího vojaci "robustne vybavení" ruskými zbraňami.
      Že Muammar Kaddáfí má v boji proti povstalcom momentálne navrch, si myslí aj riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper. Podľa neho má režim  oveľa lepšie vybavenie a viac logistických možností ako povstalci.
      "Sme presvedčení, že Kaddáfí zostane dlhodobo," vyhlásil dnes v Kongrese Clapper, ktorý stojí na čele DNI (Director of National Intelligence), koordinujúcej činnosť všetkých 16 špionážnych služieb USA.
      Nevylúčil, že Kaddáfí si udrží kontrolu nad Tripolisom a jeho okolím, zatiaľ čo bašta povstalcov, mesto Benghází na východe krajiny, sa stane samostatným miništátom. Aj on zdôvodnil tieto predpoklady obrovským zbrojným arzenálom Kaddáfího armády, zahŕňajúcim ruské rakety protivzdušnej obrany a radarové systémy. Protivzdušná obrana Líbye je druhou najväčšou v regióne po Egypte.
      Navyše povstalci sa nemajú veľmi čím brániť a nie sú dostatočne vyškolení a organizovaní pre boj. Dôležité vojenské oddiely sú lojálne Kaddáfímu, pretože im poskytuje potrebné vybavenie.
      Podľa pozorovateľov by takéto názory mohli zvýšiť tlak na americkú vládu, aby podporila povstalcov. Noviny Washington Post však dnes napísali, že Biely dome chce riešenie líbyjskej otázky prenechať radšej svojim spojencom. Prezident USA Barack Obama totiž nechce poslať amerických vojakov do ďalšej vojny. V Afganistane je v súčasnosti nasadených okolo 100.000 amerických vojakov, v Iraku ich je stále 50.000.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies