Tajné programy pomohli zmariť desiatky teroristických útokov, tvrdí šéf NSA

NETKY.SK • 13 Jún 2013, 07:12 • 2 min
Tajné programy pomohli zmariť desiatky teroristických útokov, tvrdí šéf NSA

WASHINGTON - Americké sledovacie programy pomohli zmariť desiatky teroristických útokov. Vyhlásil to dnes riaditeľ Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Keith Alexander.

slovakia

left justify in out

Šéf NSA obhajoval sledovacie programy v Senáte. Podľa neho verejnosť musí vedieť, ako programy fungujú v čase, keď narastajú obavy, že vláda zasahuje do súkromia a občianskych práv Američanov.

Zároveň však upozornil, že odhalenie tajných programov narušilo spôsobilosť agentúry. Výsledkom podľa neho je to, že Američania a ich spojenci už nebudú v bezpečí tak ako pred dvoma týždňami.

"Niektoré z nich (programov) sú stále tajné a tak by to malo aj zostať, pretože ak prezradíme teroristom spôsob, akým po nich pátrame, prekonajú ho a Američania prídu o život." Dodal, že radšej bude terčom kritiky, že niečo skrýva, než aby "ohrozil bezpečnosť krajiny". Alexander dodal, že dodatočné informácie chce poskytnúť senátnemu výboru pre spravodajské služby vo štvrtok na neverejnom zasadaní.

Podľa demokratického senátora Patricka Leahyho spravodajská komunita sa síce domnieva, že sledovacie programy sú dôležité, nemali by však trvať permanentne a Kongres by mal mať možnosť ich pravidelne prehodnocovať a diskutovať o nich.

K zodpovednosti za únik informácií o tajných programoch, ktorými NSA získavala údaje z telefonickej a internetovej komunikácie, sa prihlásil Edward Snowden. Ide o bývalého zamestnanca Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Podľa médií sa nachádza v Hongkongu a chce bojovať proti svojmu vydaniu do Spojených štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona