Tajná služba zmarila teroristické útoky, tvrdí FSB

NETKY.SK • 10 Jún 2014, 16:20 • 2 min
Tajná služba zmarila teroristické útoky, tvrdí FSB

MOSKVA - Rusko zmarilo v máji "veľké teroristické útoky" počas osláv víťazstva v druhej svetovej vojne v Moskve a na anektovanom Kryme, uviedla v utorok tajná služba FSB.

slovakia

left justify in out

Detaily údajných útokov sa nepodarilo preveriť, no stanovisko FSB hovorí, že terčom boli vlastenecké ruské symboly a cieľom útoku mohlo byť vyvolanie nacionalistického cítenia počas ukrajinskej krízy a zväčšenie podpory prezidentovi Vladimirovi Putinovi.

 

Ruská agentúra Itar-Tass FSB uviedla, že vyšetruje niekoľko ruských občanov podozrivých z prípravy útokov plánovaných na 9. mája, pri ktorých mali byť použité podomácky vyrobené bomby naplnené klincami a iným drobným kovovým materiálom. Zatkli ich údajne dva dni pred plánovanými útokmi. 

 

FSB, nástupnícka tajná služba po KGB zo sovietskej éry, keď v nej pracoval aj Putin, tiež uviedla, že 30. mája v súvislosti s pripravovanými útokmi na Kryme zatkla 4 mužov, členov ultrapravicovej ukrajinskej nacionalistickej skupiny Pravý sektor. Jeho zástupcovia však označili vyjadrenia FSB za provokáciu. Prívrženci štyroch zatknutých mužov, medzi ktorých patrí aj známy filmár, podporili ich nevinu. Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym v marci a vzťahy medzi dvoma niekdajšími sovietskymi republikami sú stále napäté. 

 

Šéf FSB Alexander Bortnikov povedal, že tohto roku Rusko zmarilo celkovo 6 útokov a "zlikvidovalo" 130 ozbrojencov. Botnikov tiež varoval pred pokračujúcim nebezpečenstvom skupín podporovaných zo zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies