Tajfún Soudelor si na juhovýchode Číny vyžiadal najmenej 12 mŕtvych

NETKY.SK • 9 August 2015, 19:30 • 2 min
Tajfún Soudelor si na juhovýchode Číny vyžiadal najmenej 12 mŕtvych

PEKING/WEN-ČOU - Najmenej 12 ľudí neprežilo vyčíňanie tajfúnu Soudelor v provincii Če-ťiang na juhovýchode Číny.

slovakia

left justify in out

Päť ďalších ľudí je stále nezvestných; zrejme ich zmietla voda alebo sú pochovaní pod troskami zrútených domov, informovala dnes agentúra Sinchua s odvolaním sa na miestnu vládu.


V poradí 13. tajfún tohtoročnej sezóny priniesol do regiónu najvýdatnejšie zrážky za uplynulých sto rokov. Pred jeho príchodom evakuovali z pobrežných oblastí 250.000 ľudí a posádky približne 32.000 lodí dostali príkaz, aby sa vrátili do prístavu.


V zasiahnutej oblasti zrušili viac ako 500 letov, okolo 200 vlakov muselo zostať v staniciach. Vo Fu-čou, hlavnom meste provincie Fu-ťien, dosahovala voda v uliciach výšku 80 centimetrov.


Tajfún Soudelor, ktorý predtým vyčíňal na Taiwane, kde si vyžiadal šesť mŕtvych a takmer 400 zranených, na svojej ceste cez Taiwanský prieliv zoslabol. Napriek tomu vyvolal zosuvy pôdy a viac ako dva milióny ľudí boli dočasne bez elektriny. Prírodný živel spôsobil priame ekonomické škody za stovky miliárd jüanov.


Meteorológovia predpokladajú, že v noci na pondelok sa tajfún, ktorý spočiatku sprevádzal vietor s nárazmi s rýchlosťou 230 kilometrov za hodinu, zmení na tropickú búrku. Tá bude postupovať pozdĺž východného pobrežia Číny na sever a v utorok sa presunie nad Žlté more.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies