Tajfún Noul smeruje od Filipín k Japonsku

NETKY.SK • 11 Máj 2015, 07:56 • 2 min
Tajfún Noul smeruje od Filipín k Japonsku

MANILA/TOKIO - Najmenej dve obete si vyžiadal tajfún Noul, ktorý v sprievode prívalového dažďa a silného vetra v nedeľu zasiahol severovýchodný cíp Filipín, kde ničil domy v pobrežných oblastiach. Viac ako 3400 obyvateľov provincií Cagayan a Isabela museli úrady dočasne evakuovať, informovala dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šiesty tajfún sezóny mierne zoslabol po tom, čo sa dostal nad pevninu. Vietor v blízkosti jeho oka dosahoval rýchlosť 160 km/h a v nárazoch 195 km/h. Očakáva sa, že sa bude pohybovať smerom na sever a do utorka SELČ dorazí k japonským ostrovom Išigaki a Mijako, kde meteorológovia predpovedajú prudký dážď, silný vietor a mohutné vlnobitie.

 

Tajfún Noul bol dnes preklasifikovaný z najvyššej kategórie päť na kategóriu štyri. O 02.00 h SELČ sa nachádzal okolo 200 kilometrov južne od Taiwanu, ktorý však minie. Podľa Japonskej meteorologickej agentúry sa rýchlosť sprievodného vetra nad oceánom opäť zvýšila, a to na 180 km/h, v nárazoch až na 252 km/h.

 

Noul udrel na Filipíny v provincii Cagayan, ktorá je producentom ryže a kukurice. Na pobreží zničil mnoho domov chudobných obyvateľov a okrem materiálnych škôd zapríčinil aj výpadky v dodávkach elektriny. Dvaja muži zomreli po zásahu elektrickým prúdom v meste Aparri.

 

Napriek škodám mal tajfún aj pozitívnu stránku, keďže priniesol toľko potrebné zrážky, na ktoré čakali pestovatelia ryže a kukurice.

 

Filipíny zasiahne v priemere 20 tajfúnov ročne, v ostatných rokoch však naberajú na intenzite. V roku 2013 sa touto ostrovnou krajinou prehnal supertajfún Haiyan, ktorý si vyžiadal vyše 8000 obetí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies