Tajfún na Filipínach spôsobil záplavy a výpadky prúdu: Domovy opustilo 800-tisíc ľudí

NETKY.SK • 15 December 2015, 06:41 • 2 min
Tajfún na Filipínach spôsobil záplavy a výpadky prúdu: Domovy opustilo 800-tisíc ľudí

MANILA - Rozľahlé oblasti v strednej časti Filipín sa ocitli v tme v čase, keď región zasiahol silný tajfún Melor, ktorý spôsobil záplavy a vysoké vlny a prinútil takmer 800.000 ľudí opustiť domovy. S odvolaním sa na miestne úrady o tom dnes informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Tajfún, známy na Filipínach pod názvom Nona, sprevádzal vietor s rýchlosťou 140 kilometrov za hodinu. Skoro ráno miestneho času sa jeho centrum nachádzalo 40 kilometrov severovýchodne od ostrova Romblon a presúvalo na západ.

 


Podľa meteorologickej služby Accuweather bude Melor naďalej slabnúť, južnú časť hlavného ostrova Luzon a ostrov Mindoro však bude stále bičovať vietor s nárazmi prevyšujúcimi 130 km/h. Obyvatelia ostrova Romblon hlásili v noci na dnes silný dážď a vietor, ako aj výpadky elektriny po vyvrátení stĺpov.


Riaditeľ krízového úradu Alexander Pama oznámil, že takmer 800.000 ľudí evakuovali. "Zatiaľ sme nedostali žiadnu správu o obetiach súvisiacich s tajfúnom," uviedol.

 


Médiá priniesli správy o smrti troch ľudí na ostrove Samar, ktorý Melor v pondelok ako prvý zasiahol, oficiálne miesta to však dosiaľ nepotvrdili. Dodávky elektriny boli narušené v šiestich centrálnych provinciách Filipín a krízové tímy posudzovali škody pre poľnohospodárstvo a infraštruktúru, dodal Pama.


V postihnutom regióne uzavreli školy a niektoré úrady. Zrušené boli desiatky domácich letov a prevádzka trajektov. Na more sa nevydávali ani rybárske lode vzhľadom na vlny dosahujúce až 14 metrov.


Cez Filipíny prejde ročne v priemere 20 tajfúnov. V roku 2013 zasiahol strednú časť ostrovnej krajiny tajfún Haiyan, ktorý za sebou zanechal vyše 6300 obetí na životoch a pripravil 1,4 milióna ľudí o domovy.



 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies