Tajfún Haiyan dorazil k pobrežiu Vietnamu, evakuovali 600-tisíc ľudí!

NETKY.SK • 11 November 2013, 06:22 • 2 min
Tajfún Haiyan dorazil k pobrežiu Vietnamu, evakuovali 600-tisíc ľudí!

HANOJ - Supertajfún Haiyan dorazil v noci nadnes k pobrežiu Vietnamu. Na pevninu udrel okolo 04.00 h miestneho času (22.00 h SEČ) asi 160 km juhovýchodne od hlavného mesta Hanoj, oznámilo americké centrum varovania pred tajfúnmi (JTWC) so sídlom na Havaji.

slovakia

left justify in out

Haiyan po spustošení rozsiahlych oblastí Filipín podľa meteorológov nad Juhočínskym morom výrazne zoslabol a nárazy vetra momentálne dosahujú rýchlosť už len 120 kilometrov za hodinu. Cyklón sa spočiatku pohyboval na sever až severozápad rýchlosťou 28 km/h a JTWC očakáva, že bude pokračovať smerom na sever až severovýchod, kde sa nad chladnejšou pevninou rýchlo rozpadne.

Vo Vietname preventívne evakuovali 600.000 ľudí. Vzhľadom na to, že tajfún zmenil smer, za potenciálne ohrozené oblasti môže byť namiesto pôvodne deviatich vyhlásených najmenej 15 provincií, uviedol vietnamský Červený kríž.

Hlavné mesto Hanoj očakáva silný dážď a záplavy. Jeho obyvatelia sa vopred zásobili potravinami a vodou. Všetky hanojské školy sú dnes zatvorené a policajti budú riadiť dopravu v oblastiach ohrozených povodňami. Vietnamská vláda na svojej internetovej stránke oznámila, že počas príprav na evakuáciu prišlo o život najmenej päť ľudí.

V nedeľu okolo obeda sa tajfún Haiyan prehnal cez vietnamský ostrov Con Co, ležiaci 30 kilometrov od pobrežia provincie Quang Tri. Všetkých 250 ľudí na ostrove, vrátane obyvateľov a vojakov, bolo evakuovaných do podzemných úkrytov, kde je dostatok potravy na niekoľko dní, informoval denník Tuoi Tre.

Stredný Vietnam nedávno zasiahli tajfúny prvej kategórie Wutip a Nari, ktoré spôsobili záplavy, poškodili hrádze a strhli strechy na státisícoch domov.

Haiyan, zrejme najsilnejší zaznamenaný tropický cyklón, aký kedy zasiahol pevninu, sa v druhej polovici minulého týždňa prehnal Filipínami, kde pravdepodobne zanechal tisíce mŕtvych - náčelník polície v meste Tacloban informoval dokonca o 10.000 obetiach, vláda to však zatiaľ nepotvrdila.

Haiyan meteorológovia klasifikovali najvyšším, piatym stupňom Saffirovej-Simpsonovej stupnice, avšak priemerná rýchlosť vetra dosahovala doteraz nevídaných 313 km/h, v nárazoch aj viac ako 350 km/h. Tajfún vznikol nad teplými vodami západného Tichomoria 3. novembra ako tropická depresia. Svojou intenzitou Haiyan prekonal aj tajfún Bopha, ktorý v roku 2012 zapríčinil na filipínskom ostrove Mindanao smrť približne 1800 ľudí.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies