Tajfún Hagupit zabil už najmenej troch ľudí

NETKY.SK • 7 December 2014, 09:41 • 2 min
Tajfún Hagupit zabil už najmenej troch ľudí

MANILA - Najmenej traja ľudia prišli o život a dvaja utrpeli zranenia v strednej časti Filipín, ktorú zasiahol silný tajfún Hagupit. Oznámila to dnes agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Vietor odnášal strechy domov a vyvracal stĺpy elektrického a telefónneho vedenia. Niektoré dediny stratili kontakt s vonkajším svetom. Milióny ľudí zostali bez elektriny a do tmy sa ponorili celé provincie. Zatiaľ však nie sú hlásené materiálne škody veľkého rozsahu.
      

Tajfún, sprevádzaný silným dažďom a nárazmi vetra do 210 kilometrov za hodinu, dorazil na pevninu v sobotu večer v provincii Východný Samar. Nad pevninou výrazne zoslabol, avšak jeho ničivý potenciál zostáva stále veľký. Filipíny budú vyčíňaniu búrky vystavené až do pondelka.
      

Filipínska armáda so 120.000 vojakmi je v stave najvyššej pohotovosti, aby mohla okamžite zasiahnuť a pomôcť pri katastrofe. Okrem iného hliadkuje pri supermarketoch a na hlavných cestách, aby zabránila rabovaniu a chaosu.
      

Do evakuačných centier sa uchýlilo viac ako 716.000 obyvateľov z 30 provincií. Ďalšie tisíce uviazli na letiskách a v prístavoch v dôsledku ochromenia leteckej a námornej dopravy.
      

Hagupit ohrozuje rovnaké oblasti Filipín ako supertajfún Haiyan, ktorý si vlani v novembri vyžiadal najmenej 6300 mŕtvych a 1000 nezvestných. O strechu nad hlavou vtedy prišli štyri milióny ľudí.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies