Tajfún Hagupit si vyžiadal na Filipínach už najmenej 28 obetí

NETKY.SK • 9 December 2014, 07:48 • 2 min
Tajfún Hagupit si vyžiadal na Filipínach už najmenej 28 obetí

MANILA - Tajfún Hagupit dnes na Filipínach zoslabol na tropickú búrku, pričom si vyžiadal najmenej 28 mŕtvych a evakuáciu viac ako milióna ľudí vo východných a centrálnych oblastiach krajiny. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Tajfún dnes počas prechodu nad strednou časťou Filipín pozvoľna slabol a jeho kategorizáciu úrady znížili na tropickú búrku. Sprevádzal ho vietor s rýchlosťou 65 kilometrov za hodinu, v nárazoch do 80 kilometrov za hodinu.
      

Úrady oznámili, že pre tajfún zrušili z hlavného mesta Manila vyše 200 domácich a medzinárodných letov. Napriek tomu, že rozsah škôd napáchaných tajfúnom nie je ešte plne známy, masívny nárast obetí na životoch sa nepredpokladá. Veľkým stratám na životoch sa podarilo predísť vďaka skorej evakuácii obyvateľstva niekoľko dní pred úderom tajfúnu.
      

Mnoho obetí sa utopilo po tom, čo voda zaplavila mesto Borongan v provincii Východný Samar, kde tajfún prvýkrát udrel na pevninu. Hagupit, lokálne nazývaný Ruby, udrel na východ Filipín v sobotu večer v sprievode prívalového dažďa a silného vetra, ktoré spôsobili značné materiálne škody.
      

Milióny ľudí sú v dôsledku tajfúnu Hagupit od piatku bez elektriny, keďže silný vietor popretŕhal vedenia. V zasiahnutých oblastiach boli zničené tisíce domov. Filipínske úrady evakuovali viac než milión obyvateľov pre obavy, že sa zopakuje tragický scenár supertajfúnu Haiyan, ktorý si vlani v novembri vyžiadal viac než 7300 obetí alebo nezvestných. Tajfún Haiyan pripravil o strechu nad hlavou štyri milióny ľudí. V meste Tacloban, najviac spustošenom tajfúnom Haiyan, zničil vietor sprevádzajúci tajfún Hagupit strechy a steny novopostavených núdzových prístreškov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies