Tajfún Bolaven zasiahol Severnú Kóreu, spamätávajúcu sa z nedávnych záplav

NETKY.SK • 29 August 2012, 08:05 • 2 min
Tajfún Bolaven zasiahol Severnú Kóreu, spamätávajúcu sa z nedávnych záplav

Tajfún Bolaven zasiahol Severnú Kóreu, spamätávajúcu sa z nedávnych záplav

slovakia

left justify in out

imgSilný tajfún Bolaven, ktorý v Južnej Kórei usmrtil najmenej desať ľudí, zasiahol dnes ráno sever Kórejského polostrova. Severná Kórea sa momentálne navyše spamätáva z júlových záplav a povodní, pri ktorých zahynulo viac než 170 ľudí a zničené boli desiatky tisíc obydlí. 
      Veľké lejaky často znamenajú pre KĽDR katastrofu, pretože krajina má chabý odvodňovací systém a zastaranú infraštruktúru, a navyše je odlesnená. 
      Rozsah škôd spôsobených dnešným vetrom a dažďom na severe polostrova nebol bezprostredne známy. Na juhu však tajfún vyvrátil stovky stromov, postŕhal elektrické drôty a spôsobil značné výpadky prúdu.
      V severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang dul silný vietor, ale škody podľa všetkého nie sú veľké. Nepatrne zaplavenými ulicami sa čľapotali autá, ktoré striekali vodu na chodcov kráčajúcich po preplnených chodníkoch, uvádza agentúra Associated Press.
      Tajfún Bolaven udrel na Severnú Kóreu v utorok večer, v deň, keď krajina slávila prvý Deň mládeže, odkedy sa vlani v decembri ujal moci nový vodca Kim Čong-un. 
      Meteorológovia varovali, že Bolaven bude najsilnejším tajfúnom, aký zasiahol túto zemepisnú oblasť za posledných niekoľko rokov; jeho nárazy v iných častiach Ázie však neboli také silné, ako hovorili predpovede.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona