Tajani žiada vytvorenie čierneho zoznamu prevádzačov v rámci boja proti migrácii

NETKY.SK • 9 Júl 2018, 17:10 • 2 min
Tajani žiada vytvorenie čierneho zoznamu prevádzačov v rámci boja proti migrácii

BRUSEL - Vytvorenie čiernej listiny s menami hlavných pašerákov migrantov pomôže Európskej únii účinnejšie bojovať proti obchodovaniu s ľuďmi v Európe a Afrike.

slovakia

left justify in out

Uviedol to v pondelok predseda Európskeho parlamentu (EP) Antonio Tajani počas svojej návštevy v líbyjskej metropole Tripolis.

 

Tlačová agentúra Belga v tejto súvislosti citovala jeho slová, že treba vytvoriť čierny zoznam významných pašerákov ľudí, aby policajné a protikriminálne organizácie v Afrike a Európe mohli spolupracovať na spoločnom zámere. "Títo pašeráci sú teroristi, obchodníci so zbraňami a s ľuďmi," upozornil šéf europarlamentu. A dodal, že ak sa zodpovedným úradom nepodarí zničiť tieto zločinecké organizácie, "bude veľmi ťažké bojovať proti nelegálnej migrácii".

 

Tajani sa v Tripolise stretol s predsedom líbyjskej vlády národnej jednoty Fájizom Sarrádžom. Vládu národnej jednoty podporuje OSN aj EÚ. Šéf EP pripomenul, že so Sarrádžom rokoval o dôležitosti monitorovania južnej hranice Líbye v snahe obmedziť toky nelegálnych migrantov, ktorí sa z tejto krajiny vydávajú na nebezpečnú cestu do Európy cez Stredozemné more.

 

Tajani uviedol, že na politickej úrovni je EÚ je pripravená pomôcť Líbyi pri organizácii nadchádzajúcich volieb, vrátane "technickej prípravy" a vysielania pozorovateľov, aby sa zabezpečilo bezproblémové hlasovanie.

 

Termín volieb zatiaľ nebol stanovený, pripomenula Belga, hoci koncom mája francúzsky prezident Emmanuel Macron vymámil od hlavných protagonistov líbyjskej krízy zhromaždených v Paríži záväzok, že prezidentské a parlamentné voľby by sa mohli konať 10. decembra.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies