Taiwanskí študenti protestujú proti učebniciam favorizujúcim Čínu

NETKY.SK • 31 Júl 2015, 10:03 • 2 min
Taiwanskí študenti protestujú proti učebniciam favorizujúcim Čínu

TCHAJ PEJ - Stovky taiwanských študentov protestovali dnes v areáli ministerstva školstva proti učebniciam, ktoré podľa ich názoru propagujú pekinskú politiku "jednotnej Číny". Informuje o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Približne 700 študentov preliezlo ráno barikády pri ministerstve, v ktorého areáli už od štvrtkového večera táborili asi dve stovky ďalších, požadujúcich audienciu u ministra školstva. Polícia uviedla, že dostala príkazy, aby sa študentov nepokúšala rozohnať.

 

Protest proti učebniciam je zároveň reakciou na smrť jedného z vodcov mladých aktivistov, ktorého minulý týždeň polícia počas podobnej demonštrácie zatkla a po prepustení na kauciu spáchal vo svojom dome v Novom Tchaj-peji samovraždu.

 

Mladí aktivisti sa v uplynulých mesiacoch dostali do viacerých potýčok s políciou, keď sa v rámci protestov pokúšali prekliesniť si cestu do rôznych budov úradov vlády. Vlna demonštrácií svedčí o vzrastajúcom nacionalizme medzi taiwanskou mládežou, ktorá sa oproti svojim starším krajanom oveľa viac identifikuje so svojou taiwanskou národnosťou, domnieva sa Reuters.

 

Demonštrujúci študenti uvádzajú, že reedície stredoškolských učebníc podávajú prekrútený obraz histórie v zmysle favorizovania Číny, čím sa snažia donútiť ich, aby akceptovali politiku "jednotnej Číny". Peking považuje Taiwan za odpadlícku čínsku provinciu a nevylučuje ani použitie vojenskej sily, aby tento ostrovný štát priviedol nazad pod svoju kontrolu.

 

Napriek tomu, že oba štáty podpísali viacero obchodných a ekonomických dohôd, politický dialóg nevedú.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies