Taiwančania si uctili pamiatku 117 obetí zemetrasenia zo začiatku februára

NETKY.SK • 28 Február 2016, 10:31 • 2 min
Taiwančania si uctili pamiatku 117 obetí zemetrasenia zo začiatku februára

TCHAJ-PEJ - Obyvatelia Taiwanu si pripomenuli pietnym obradom obete zemetrasenia, ktoré zasiahlo 6. februára južnú časť tohto ázijského ostrova. Bilancia vtedajších otrasov s magnitúdou 6,4 dosahuje 117 mŕtvych a vyše 550 zranených, informuje agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Dosluhujúci taiwanský prezident Ma Jing-ťiou, jeho nástupkyňa Cchaj Jing-wen a iní predstavitelia si uctili pamiatku obetí na štadióne v meste Tchaj-nan, ktoré bolo zemetrasením najhoršie postihnuté.

 

Až 115 ľudí tu zahynulo pri zrútení 17-poschodovej bytovky, ktorá bola údajne postavená nekvalitne. Ďalších 270 osôb vyslobodili z trosiek živých.

 

Súčasťou spomienky za účasti približne 4000 Taiwančanov bola minúta ticha a kladenie kvetov na symbolický katafalk s fotografiami obetí. Prezident Ma vo svojom príhovore poukázal na vládny program spevňovania budov, ktoré sú považované za málo odolné voči zemetraseniam, a sprísňovania predpisov v oblasti predchádzania katastrofám a odstraňovania ich následkov.

 

Zemetrasenia postihujú Taiwan pomerne často, ale väčšinou sú slabé a spôsobujú len malé či žiadne škody. Otrasy s magnitúdou 7,6 v strednej časti Taiwanu si však v roku 1999 vyžiadali životy vyše 2300 ľudí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona