Taiwan: Premiér nového kabinetu zložil prísahu, nový parlament zvolil predsedu

NETKY.SK • 1 Február 2016, 10:17 • 2 min
Taiwan: Premiér nového kabinetu zložil prísahu, nový parlament zvolil predsedu

TCHAJ-PEJ - Na Taiwane zostavili dnes nový vládny kabinet a zákonodarné zhromaždenie začalo nové štvorročné funkčné obdobie, pričom si zvolilo nového predsedu. Informovala o tom štátna tlačová agentúra CNA.

slovakia

left justify in out

Simon Čang zložil slávnostnú prísahu ako premiér. Nahradil Mao Č'-kua, ktorý podal demisiu po tom, čo jeho vládnuca nacionalistická strana Kuomintang (KMT) prehrala začiatkom januára parlamentné voľby.

 

KMT získala iba 35 zo 113 kresiel; Demokratická pokroková strana (DPP) novozvolenej prezidentky Cchaj Jing-wen obsadila 68 kresiel a prvýkrát ovládla zákonodarné zhromaždenie.

Cchaj, ktorá dostala v prezidentských voľbách 56 percent hlasov, sa ujme úradu až 20. mája, približuje agentúra DPA.

 

Predsedom parlamentu sa dnes stal Su Ťia-čchüan z DPP. Dostal 74 hlasov, vrátane jedného od nezávislého zákonodarcu a piatich od novovytvorenej Strany novej sily. Su vyhlásil, že odstúpil z ústredného stáleho výboru DPP, a dodal, že bude "neutrálnym" predsedom parlamentu.

 

Su, všeobecne vnímaný ako blízky spojenec prezidentky Cchaj, bude podľa očakávania presadzovať parlamentné reformy. Suov predchodca, Wang Ťin-pching z KMT, zastával post predsedu parlamentu 17 rokov.

 

V sobotu 16. januára sa na Taiwane konali prezidentské aj parlamentné voľby, v ktorých zvíťazila s obrovským náskokom opozícia - Demokratická pokroková strana (DPP). Cchaj Jing-wen z DPP sa stala vôbec prvou ženou v prezidentskom úrade v tejto ázijskej krajine.

 

Keďže Cchaj neuznáva politiku "jednej Číny", podľa kritikov sa jej víťazstvom zhoršia diplomatické vzťahy medzi Taiwanom a Pekingom. Pozíciu v rámci vlastnej krajiny však bude mať jednoduchšiu o to, že v parlamentných voľbách zvíťazila práve jej strana DPP. Novej taiwanskej prezidentke už stihli k víťazstvu zablahoželať Spojené štáty. Ona sama uviedla, že jednou z jej hlavných priorít bude zjednotenie Taiwanu a získanie rešpektu v zahraničí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies