Taiwan oznámil, že si nemôže dovoliť nové americké protiponorkové vrtuľníky

NETKY.SK • 5 Máj 2022, 10:48 • 2 min
Taiwan oznámil, že si nemôže dovoliť nové americké protiponorkové vrtuľníky

TCHAJ-PEJ- Taiwan vo štvrtok oznámil, že zrušil plán na nákup nových amerických vrtuľníkov určených aj na boj proti ponorkám. Dôvodom je vysoká cena týchto helikoptér. TASR správu prevzala z agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Taiwan predtým oznámil plány na nákup 12 protiponorkových vrtuľníkov MH-60 Seahawk vyrobených americkou spoločnosťou Lockheed Martin. Taiwanské médiá však informovali, že USA predaj odmietli, pretože nebol v súlade s požiadavkami tohto ostrova (Taiwanu).

 

„Cena je príliš vysoká, nad rozsah schopností našej krajiny," povedal taiwanský minister obrany Čchiou Kuo-čeng v parlamente.

 

img

 

Taiwanské nákupy ďalších dvoch typov výzbroje – samohybných húfnicových systémov M109 a protilietadlových striel Stinger – boli takisto odložené, píše Reuters. Čchiou Kuo-čeng však uviedol, že jeho krajina už za strely Stinger zaplatila a bude na USA vyvíjať tlak, aby ich dodali.

 

img

 

Taiwan uskutočňuje program vojenskej modernizácie s cieľom zlepšiť svoje spôsobilosti odvrátiť možný čínsky útok, pripomína Reuters.

 

Komunistická Čína dlhodobo považuje Taiwan za svoju odštiepeneckú provinciu a nevylučuje, že by mohla taiwanskú otázku riešiť eventuálne aj silou. Peking oficiálne preferuje mierové riešenie, hoci v priebehu posledných dvoch rokov zvyšuje vojenský tlak na Taiwan.

 

img

 

Hlavnou úlohou protiponorkových vrtuľníkov je chrániť flotilu pred ponorkami nepriateľa, vysvetľuje na svojej webovej stránke portál Military-Today.com. Sú vybavené citlivými senzormi a nesú strely a torpéda s cieľom zakročiť proti plavidlám.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies