Ťahá mu na šesťdesiatku a je v skvelej forme. Prvý šampión UFC Ken Shamrock je inšpiráciou pre mladších kolegov

NETKY.SK • 20 Február 2022, 14:00 • 2 min
Ťahá mu na šesťdesiatku a je v skvelej forme. Prvý šampión UFC Ken Shamrock je inšpiráciou pre mladších kolegov

MMA dnes patrí medzi najpopulárnejšie športy sveta, v prvej polovici 90. rokov to tak ale nebolo. Vznik prestížnej organizácie UFC je neodmysliteľne spätý s Kenom Shamrockom, ktorého popularita priviedla k sledovaniu zmiešaných bojových umení nových divákov. A hoci tento ikonický bojovník pred pár dňami oslávil 58. narodeniny, za jeho formu by sa nemuseli hanbiť ani o 30 rokov mladší kolegovia.

slovakia

left justify in out

Shamrock mal za sebou náročné detstvo, ktoré bolo poznamenané užívaním drog a množstvom bitiek. Keď mal len desať rokov, rozhodol sa ujsť z domu a po útoku nožom od iného dieťata skončil v nemocnici. V trinástich ho jeho nevlastný otec vyhodil na ulicu a mladík prespával v opustených autách, pričom si ho striedali náhradné rodiny. Sedel dokonca aj v polepšovni. Počas štúdia na strednej škole začal vynikať v americkom futbale a zápasení a jeho život dostal nový zmysel. Rozhodol sa stať profesionálnym wrestlerom a v roku 1989 začal vystupovať v organizácii South Atlantic Pro Wrestling, odmietol dokonca aj pozvanie na skúšobný kemp do NFL.

 

 

Počas takmer trojročného pôsobenia v Japonsku sa Shamrock začal učiť tzv. strong style, tradičný japonský štýl zápasenia  využívajúci skutočné chvaty a páky. Čoskoro sa ponoril do tajomstiev zmiešaných bojových umení a v septembri 1993 absolvoval debut v MMA spoločnosti Pancrase Hybrid Wrestling. Chýry o talentovanom Američanovi, ktorý v Japonsku poráža jedného súpera za druhým, sa dostali aj do novovzniknutej UFC, ktorá ho zapísala na kartu svojho premiérového podujatia UFC 1, ktoré sa uskutočnilo 12. novembra 1993.

 

 

Rodák z Georgie sa pôvodne nazdával, že pôjde o wrestlingové podujatie, keď však videl, ako Gerard Gordeau knokautoval v 1. kole Tilu Tuliho po brutálnom kope, zistil, že bude musieť rýchlo zmeniť stratégiu, pretože ide o reálny boj. V súboji s kickboxerom Patrickom Smithom sa rozhodol staviť všetko na svoje silné stránky a vďaka submissionu heel hook ho v 1. kole prinútil vzdať sa. V druhom zápase turnaja však ťahal za kratší koniec v súboji s ďalšou legendou Roycem Graciem, ktorého podľa vlastných slov podcenil, a tak bola na svete jedna z prvých ozajstných rivalít vo sfére MMA. Ich druhý zápas na turnaji s poradovým číslom 5 skončil kontroverznou remízou, po ktorej Gracie nevidel na jedno oko.

 

 

Shamrock sa do historických análov zapísal na turnaji UFC 6, na ktorom ako prvý získal tzv. UFC Superfight Championship, opasok, ktorý bol predchodcom súčasného titulu v ťažkej váhe a organizácia ho nahradila vo chvíli, keď zaviedla váhové kategórie. Zisk titulu bol o to cennejší, že jeho súperom bol Dan Severn, jeden z najlepších bojovníkov na planéte, ktorého prinútil vzdať sa už v 2. kole po úspešnom škrtení.

 

 

Žiadaný bojovník ani napriek vzrastajúcej popularite MMA nezanevrel na svoju prvú lásku – profesionálny wrestling. Prvá polovica 90. rokov bola pre toto odvetvie športovej zábavy mimoriadne náročná. Obrovský boom z uplynulej dekády bol preč, fanúšikov ubúdalo a naučeným básničkám o vitamínoch v podaní Hulka Hogana neveril po rozsiahlom steroidovom škandále takmer nikto. Spoločnosť WWE (v tom čase ešte WWF – World Wrestling Federation) sa teda rozhodla zabudnúť na produkt, primárne určený pre rodiny s deťmi, a tak zaviedla tzv. Attitude éru.

 

img

 

Vysielanie WWE sa v priebehu niekoľkých týždňov drasticky zmenilo a začalo sa orientovať na tínedžerov a dospelých do 30 rokov. Nudné a otrepané postavy nahradili drzí, charizmatickí wrestleri ako The Rock, Stone Cold Steve Austin či Triple H, ktorí často používali vulgarizmy, búrili sa proti autoritám a zmenil sa aj formát zápasov, ktoré začali mať čoraz kratšiu minutáž s väčším dôrazom na zbrane a krv. Obrazovky si navyše podmanilo viacero krásnych a odhalených žien, ktoré sa objavovali na titulke magazínu Playboy. Stručne povedané, WWE chcela každý týždeň svojich divákov šokovať, čo okamžite viedlo k masívnemu nárastu sledovanosti a ďalšiemu úspešnému obdobiu.

 

img

 

Práve na začiatku éry dekadencie sa Shamrock pripojil k WWE, ktorá ho označila za „najbezpečnejšieho muža sveta“ a nasadzovala ho do veľkých zápasov. Počas dvoch rokov v spoločnosti dokázal ovládnuť turnaj King of the Ring, získal tag teamový a predovšetkým prestížny Interkontinentálny titul. V ringu odštartoval rivalitu s The Rockom, s ktorým sa následne spriatelil a práve populárny Dwayne mu v roku 2020 zagratuloval k uvedeniu do Siene slávy organizácie Impact Wrestling, ktorú v roku 2002, v tom čase pod hlavičkou NWA:TNA, pomohol postaviť na nohy ako šampión v ťažkej váhe. Kruh sa uzavrel.

 

img

 

Shamrock sa do UFC vrátil v roku 2002, zaujal sporom s Titom Ortizom a organizácia ho uviedla do svojej vlastnej Siene slávy. V roku 1994 založil MMA gym Lion´s Den, ktorý sa stal povestný vďaka neuveriteľne náročnému tréningovému procesu, ktorý pripomínal vojenský výcvik. Záujemcovia o tréning museli zložiť skúšku pozostávajúcu z 500 drepov, 200 kľukov, 200 skracovačiek, 2,4 kilometrového behu, behu po schodoch a ďalších úkonov. Shamrock je takisto známy komplikovaným vzťahom so svojím adoptívnym bratom Frankom, ktorý bol taktiež bojovníkom MMA.

 

 

Hoci sa Shamrock neúprosne blíži k jubilejnej šesťdesiatke, odísť do dôchodku sa nechystá a aj naďalej sa venuje trénovaniu, minulý rok dokonca zápasil pre organizáciu Impact Wrestling, hoci už stratil povestnú rýchlosť. Polepšený rebel ale aj takmer 30 rokov po zisku titulu v UFC ostáva vzorom pre súčasnú a nastupujúcu generáciu talentovaných fighterov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Róbert Krupár
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies