Tadžický parlament zvažuje neobmedzené funkčné obdobie pre prezidenta

NETKY.SK • 14 Január 2016, 11:46 • 2 min
Tadžický parlament zvažuje neobmedzené funkčné obdobie pre prezidenta

ALMA-ATA - Tadžický parlament zvažuje návrh, ktorý by umožňoval prezidentovi Emomalimu Rachmonovi neobmedzene kandidovať za hlavu štátu, čím by si upevnil svoje mocenské postavenie; podobne ako to urobili aj ostatní lídri v oblasti strednej Ázie. Oznámila to dnes agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Vláda predložila v parlamente kontrolovanom Rachmonovými stúpencami balík novelizácií ústavy, ktorý však bude musieť byť odobrený aj v referende. Legislatívne úpravy neboli oficiálne zverejnené, návrh však podľa Reuters obsahuje opatrenie, ktoré pre Rachmona ruší limit dvoch po sebe nasledujúcich funkčných období, pričom sa odvoláva na jeho špecifický status "vodcu národa", ktorý mu parlament udelil v decembri.

 

Ďalšia navrhovaná zmena sa týka zníženia minimálneho veku prezidentských kandidátov z 35 na 30 rokov. Rachmonov starší syn Rustam má totiž 28 rokov a v roku 2020, keď vyprší aktuálny mandát jeho otca, dovŕši 33 rokov.

 

Ústavné zmeny a referendum umožnili Rachmonovi úspešne sa uchádzať o prezidentský post štyri razy, naposledy v roku 2013, keď ho zvolili do sedemročného funkčného obdobia. Podľa súčasného znenia ústavy však už nemôže opäť kandidovať.

 

Rachmon (63) počas uplynulých 23 rokov postupne skonsolidoval svoju moc v tejto prevažne moslimskej krajine s ôsmimi miliónmi obyvateľov. Tadžikistan v rokoch 1992-97 prekonal občiansku vojnu, ktorá si vyžiadala desaťtisíce mŕtvych.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona