Tadžickí voliči v referende odobrili zmeny: Rachmon môže vládnuť do konca života

NETKY.SK • 23 Máj 2016, 11:57 • 2 min
Tadžickí voliči v referende odobrili zmeny: Rachmon môže vládnuť do konca života

DUŠANBE - Tadžickí voliči v nedeľňajšom referende drvivou väčšinou hlasov schválili návrhy zmien v ústave, ktoré prezidentovi Emomalimu Rachmonovi umožnia kandidovať na prezidentský úrad neobmedzene - to znamená, že by mu ústava dovoľovala vládnuť do konca života.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) dnes informovali, že podľa predbežných výsledkov podporilo návrhy ústavných zmien 94,5 percenta zúčastnených voličov. Proti hlasovalo 3,3 percenta zúčastnených. Konečné oficiálne výsledky zverejní ÚVK do 1. júna.


Ako pozorovatelia sa na referende zúčastnili predstavitelia krajín združených v Spoločenstve nezávislých štátov (SNŠ), ktorí podľa agentúry RIA Novosti nezaznamenali nijaké závažné prípady porušenia volebného zákona. Agentúra AP však pripomenula, že medzinárodné organizácie doteraz za slobodné a spravodlivé neoznačili ani jedno hlasovanie v Tadžikistane.


Referendum sa uskutočnilo v čase, keď vedenie krajiny pokračuje v útokoch proti základným politickým slobodám v tejto bývalej sovietskej republike, kde takmer celé vedenie jednej najsilnejších opozičných strán bolo obvinené z údajného pokusu o prevrat a v súdnom procese mu hrozia vysoké tresty odňatia slobody.

 

Prezident Rachmon vládne v Tadžikistane od roku 1992.


Jedna zo zmien v ústave sa týka aj zníženia minimálneho veku prezidentov z 35 na 30 rokov. Toto by umožnilo Rachmonovmu synovi, dnes 29-ročnému, uchádzať sa o úrad v budúcich prezidentských voľbách v roku 2020 a vystriedať tak otca v pozícii vodcu krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies