Tabuľkové platy štátnych zamestnancov majú vzrásť.

NETKY.SK • 22 August 2018, 13:56 • 2 min
Tabuľkové platy štátnych zamestnancov majú vzrásť.

Bratislava- Tabuľkové platy zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme sa majú od budúceho roka zvýšiť v priemere o 10 %. Taktiež sa zredukuje počet tabuliek upravujúcich jednotlivé platové tarify. Vyplýva to z novely zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, ktorú v stredu schválila vláda. Účinnosť má nadobudnúť 1. januára budúceho roka.

slovakia

left justify in out

Návrhom sa odstraňuje dlhoročný problém s existenciou čoraz väčšieho počtu platových taríf pod úrovňou minimálnej mzdy.

 

"Platové tarify sa zvýšia všetkým zamestnancom pri výkone práce vo verejnom záujme odmeňovaných podľa navrhnutej stupnice platových taríf, pričom pozitívny vplyv na túto skupinu zamestnancov predstavuje aj navrhované zvýšenie počtu rokov započítavanej praxe zamestnanca nad rámec doterajšej právnej úpravy, teda z 32 na 40 rokov započítanej praxe zamestnanca," uvádza sa v návrhu.

 

Prijatím legislatívy sa zlúčia niektoré tabuľky, konkrétne zamestnanci zaradení do základnej stupnice, do osobitnej stupnice a zdravotnícki zamestnanci budú odmeňovaní podľa jednotnej tabuľky.

 

Táto sa bude používať aj pre výpočet tarifného platu zamestnancov v zahraničí, pričom konkrétna platová tarifa bude vynásobená objektivizovaným platovým koeficientom.

 

Zníži sa aj počet platových tried, a to zo súčasných 14 na 11, pričom sa zlučuje prvých šesť platových tried do troch so súčasným zohľadnením kvalifikačných predpokladov ustanovených pre jednotlivé platové triedy.

 

Nová základná tabuľka sa nevzťahuje na pedagogických a odborných zamestnancov, vysokoškolských učiteľov a vedeckých a vývojových zamestnancov. V prípade týchto skupín ministerstvo školstva navrhlo naďalej ponechať dve platové tabuľky. Podľa jednej budú odmeňovaní pedagogickí a odborní zamestnanci, druhá tabuľka určuje osobitnú stupnicu platových taríf učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov.

 

"Táto stupnica platových taríf je výsledkom začlenenia výskumných a vývojových zamestnancov do osobitnej stupnice platových taríf učiteľov vysokých škôl," konštatuje návrh.

 

Najdôležitejšou zmenou je, že všetky platové tarify budú nad úrovňou minimálnej mzdy, a teda má reálne dôjsť k navýšeniu platu každého zamestnanca pri výkone práce vo verejnom záujme.

 

V priemere majú stúpnuť platy o 10 %, pričom zmeny v odmeňovaní sa majú dotknúť približne 229.000 zamestnancov.

 

Finančne by si mali polepšiť nielen štátni úradníci, ale napríklad aj zamestnanci domovov sociálnych služieb, opatrovateľky, ošetrovateľky.

 

Zmeny budú mať vplyv na výdavky verejnej správy, v budúcom roku by mal predstavovať 255,5 milióna eur, z toho pre územnú samosprávu výdavky predstavujú 130,7 milióna eur.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Petra new

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona