Tabule s označením mínových polí predávajú v Bosne ako druhotné suroviny

NETKY.SK • 29 Január 2014, 13:11 • 2 min
Tabule s označením mínových polí predávajú v Bosne ako druhotné suroviny

BANJA LUKA - Životne dôležité tabule s varovnými označeniami mínových polí odstraňujú obyvatelia Bosny a Hercegoviny - kvôli chudobe. Predávajú ich ako druhotnú surovinu. Od začiatku tohto roka zaznamenali v krajine už štyri obete mín, informoval dnes srbský spravodajský server Novosti.rs.

slovakia

left justify in out

"Rozumieme, že sa občania vedení bojom o existenciu rozhodujú o všeličom, ale je neprípustné, aby sa týmto spôsobom ohrozilo veľké množstvo životov iných ľudí," uviedol Saša Obradovič z Centra pre odstraňovanie mín v Bosne. "Ešte raz prosíme obyvateľov, aby nebrali označenia zo zamínovaných oblastí, pretože sa tým dopúšťajú trestného činu, ktorý sa rovná vytvoreniu nových mínových polí," upozornil.

Len od začiatku tohto roka pripravili míny o život v krajine štyroch ľudí vrátane jedného dieťaťa. K týmto úmrtiam došlo v jasne označených zamínovaných oblastiach, pripomínajú Novosti.

"K nešťastiam dochádza aj takým spôsobom, že obyvatelia vedome vchádzajú na označené mínové polia, z existenčných dôvodov, najčastejšie kvôli zberu a ťažbe dreva, ale i kvôli poľnohospodárskym prácam, v poslednom čase aj kvôli zberu druhotných surovín na mínových poliach," povedal Obradovič.

Príkladom toho sú aj dva posledné prípady z okresu Kalesija východne od Tuzly. Jeden človek tam zahynul a druhý utrpel ťažké zranenia počas hľadania dreva na kúrenie - napriek tomu, že bola oblasť jasne označená. V Karanovci v bosnianskej Republike Srbskej (RS) zahynul desaťročný chlapec, ktorý spolu so svojím otcom v označenej zamínovanej oblasti hľadal staré železo. Muž utrpel ťažké zranenia, píšu Novosti.

Chlapca pripravila o život nášľapná mína typu PROM-1 juhoslovanskej výroby, najnebezpečnejšia mína v tejto oblasti, ktorá si od skončenia vojny vyžiadala najviac obetí z radov civilistov i pyrotechnikov. Od skončenia vojny v roku 1995 až dodnes zabili výbuchy mín zhruba 600 ľudí. V Bosne od roku 1997 do súčasnosti zomrelo dovedna 46 pyrotechnikov, 38 utrpelo ťažké a 31 ľahšie zranenia. Od roku 1996 zahynulo dovedna 245 detí.

Analýzou údajov sa zistilo, že k najväčšiemu počtu úmrtí dochádza na jar a na jeseň, keď prebiehajú poľnohospodárske práce, ako aj nelegálny výrub dreva v označených zamínovaných oblastiach, pripomenul Obradovič.

Prostriedky pre odmínovanie neprichádzajú pravidelne, preto je podľa centra otázna aj realizácia odmínovania v rámci národnej stratégie boja proti mínam na roky 2009-2019. Štúdia z roku 2012 identifikovala v Bosne a Hercegovine 1417 komunít, ktoré ohrozujú míny.

Rozloha predpokladaných mínových polí v Bosne je v súčasnosti 1218 kilometrov štvorcových. Krajina patrí v tomto ohľade medzi najohrozenejšie na svete. Nedávno na to poukázal aj jeden internetový prieskum, podľa ktorého sa Japonsko vo svete najviac preslávilo robotmi, Srbsko vodným pólom a Bosna nášľapnými mínami, uzatvorili Novosti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies