Tablety už žiaci využívajú aj pri mimoškolskej činnosti

NETKY.SK • 19 November 2014, 17:10 • 2 min
Tablety už žiaci využívajú aj pri mimoškolskej činnosti

BRATISLAVA - Ukázať multifunkčnosť tabletov, ktorá umožňuje školám ich využitie nielen na hodinách v triede, ale napríklad aj v teréne v rámci voľnočasových aktivít má za cieľ projekt Škola na dotyk FAJN, ktorý v spolupráci s vybranými školami realizuje nezisková organizácie EDULAB.

slovakia

left justify in out

Podľa jej riaditeľa Jána Machaja nachádzajú tablety v školách čoraz väčšie uplatnenie už nielen priamo vo výučbe, ale aj pri mimoškolskej činnosti.
     

Rôznorodosť využitia tabletov pri mimoškolských aktivitách dokazujú aj projekty, ktoré realizujú jednotlivé zúčastnené školy. Kým niektoré sa zamerali na zlepšenie zručností a kreativity pri výrobe videí, fotografií, animácií či vlastných komiksov, iné sa rozhodli pre využitie tabletov priamo v teréne.
     

Z týchto patrí medzi najzaujímavejšie napríklad projekt Základnej školy na Komenského ulici v Sabinove "K prameňu", ktorého cieľom je spoznať a zdokumentovať prírodné zaujímavosti, históriu, kultúru a tradície v okolí rieky Torysy. V rámci projektu žiaci pod vedením pedagógov vyhľadávajú, spoznávajú a následne pomocou tabletov zdokumentujú hydrologické, geomorfologické a sídelné pomery horného toku Torysy a biotopov jej okolia v rôznych ročných obdobiach. Ďalej spracujú aj prierez ľudových zvyklostí, nacvičia si regionálne šarišské ľudové piesne a pôjdu aj po stopách miestnych remesiel, nástrojov a predmetov využívaných v minulosti na Hornej Toryse.
     

"Práca s tabletmi je unikátna nielen v tom, že naši žiaci sa výborne naučia pracovať s modernými technológiami, ale hlavne v tom, že poznatky získané pre nich pútavým spôsobom sú ľahšie zapamätateľné a trvalejšie," zhodnotila učiteľka Zuzana Hanudeľová, ktorá je lektorkou projektu na spomínanej škole.
     

Okrem projektu Škola na dotyk FAJN realizuje EDULAB v súčasnosti aj projekt Škola na dotyk AKADÉMIA. Ide o sériu prakticky orientovaných školení pre učiteľov z celého Slovenska venovaných problematike výučby prostredníctvom tabletov. Lektormi na školeniach sú učitelia, ktorí získali praktické skúsenosti v minuloročnom pilotnom projekte Škola na dotyk a ktoré touto formou odovzdávajú ďalej učiteľom z ostatných škôl. Tie od rezortu školstva dostali 22.000 tabletov a pripravujú ich nasadenie do bežnej výučby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies