Tá história je naozaj zaujímavá. Vedeli ste, že kedysi sa vôbec nerandilo, a ak už potom aj áno, mohlo to byť považované za zločin? Prečítajte si, ako sa romantika riadila rozumom aj ako telefóny vyzv

NETKY.SK • 14 December 2022, 12:00 • 2 min
Tá história je naozaj zaujímavá. Vedeli ste, že kedysi sa vôbec nerandilo, a ak už potom aj áno, mohlo to byť považované za zločin? Prečítajte si, ako sa romantika riadila rozumom aj ako telefóny vyzv

Dnes sa už nik nezatvári šokovane či nechápavo, ak sa v spoločnosti vysloví slovo rande, a už vôbec sa dievčenské líca nezapýria od zahanbenia, lebo to nie je považované za nič neslušné či úplne nové. Avšak ako vieme, minulosť je bohatá na viaceré prielomy a veru aj romantické zbližovanie malo pravidlá, v súčasnosti vyznievajúce občas smiešne, občas poburujúco, občas až nereálne, lebo sa veriť nechce, ako sa žilo kedysi.

slovakia

left justify in out

Nuž ale či sa nám to páči alebo nie, obdobia boli iné, internet si ani nikto nepredstavoval, a ak by sa čo i len pomyslelo či vo fantázii sa nakreslilo, že raz bude taká otvorená éra, že ani nahé fotografie nebudú pri zoznamovaní sa výnimkou, zrejme by niektoré dámy aj odpadli. No dosť už prítomnosti, radšej sa pekne zamerajme na to, ako sa to všetko začalo.

 

Nerandilo sa

 

Kedysi to totiž bolo tak, že sa nerandilo. Áno, teraz možno otvárate ústa v úžase, ale nič také ani potrebné nebolo, keďže dvaja ľudia jednoducho len vstupovali do manželstiev a dôvodom nebývala láska. V dávnejších rokoch dohadovali všetko rodičia, a predovšetkým ich hnal finančný záujem, lebo nevestina aj ženíchova strana si potrebovala prilepšiť a čo mohlo byť lepšie ako spojiť dvoch do manželského zväzku? Spoznávanie nebolo nutné, nikto sa nikoho nepýtal, rozhodlo sa, naplánovalo a potom už len chystať svadbu a koláče. O nejakej romantike sa dalo iba snívať, ach, tam neradilo srdce, ale rozum.

 

Potom

 

Potom sa však myslenie posunulo trochu viac vpred, a v roku 1900 bol džentlmen zrazu ten, kto inicioval vzťah. Pomaly sa vymaňovalo spod vplyvu rodičov, a tak si muž dovolil osloviť mladú dámu, opýtal sa jej, či ju smie navštíviť, a ak ona dala súhlas, potom sa návšteva aj uskutočnila, samozrejme, vo všetkej počestnosti.

 

Zločin

 

Vedeli ste, že v niektorých krajinách ste mohli byť aj zatknutí, ak ste sa opovážili ísť na rande?

Nie, toto nie je výmysel, všetko sa dá vysvetliť. Keďže muž navštevoval ženu doma, pričom obaja boli po celý čas pod dohľadom, bolo nemysliteľné, aby ju len tak vzal von.

Muži však nezapreli to, čo je v nich zakorenené, a tak po istom čase mali dosť príkazov a zákazov a svoje slečny pozývali i na prechádzku. Bolo to veľmi pekné, kupovali im kvety, darovali sladkosti, držali sa za ruku a rozprávali sa o budúcnosti. Generácia rodičov a starých rodičov si zvykla na iné, netušili, ako na to zareagovať, a preto, žiaľ, došlo k zvadám a tie, čo sa takto s nápadníkmi prechádzali, získali povesť prostitútok. Randenie bolo chápané ako zločin, veď takto sa jedna slušná dievka predsa nespráva! Či áno?

 

Kozmetika

 

Čo je zaujímavé, s príchodom randenia sa začala viac používať aj kozmetika. Ženy sa parádili, predtým, keď v domoch sŕkali čaj a uhýbali vyčítavým pohľadom matiek, si až tak nevyskakovali, ale zrazu sa líčili. Predtým sa iba prostitútky maľovali, tie ozaj vychované si iba čistili tvár vodou, to im muselo stačiť. Len čo narástla odvaha, aj kozmetické spoločnosti sa predbiehali, aby nalákali na svoje produkty, vymýšľali fígle, vraj nech len skúsia, aké budú po ich produktoch krásne a žiaduce.

 

Druhá svetová vojna

 

Hoci vypukla vojna a ľudí to trápilo, veď nevedeli, čo bude zajtra a či vôbec do zajtrajška prežijú, od lásky ich nič neodradilo. Ani Hitler, ani nenávisť, ani chudoba, nič. Chceli ľúbiť a byť ľúbení, a keďže telefóny už fungovali, mládenci veselo vyzváňali dievčatám a pozývali ich na stretnutie. A ony, udychčané a celé rozjarené, ledva čakali, kým zazvoní a snažili sa utajiť sklamanie, ak sa vysnívaný náhodou neozval. A, pravdaže, po skončení konfliktu sa to ešte rozšírilo, mladí ľudia sa schádzali, pokojne mávali aj skupinové schôdzky a rozprávali sa, veľa sa rozprávali.

 

Voľnosť

 

Voľnosť sa v randení udomácnila od rokov 60., keď sa aj sex stal niečím nie príliš súkromným. Nechápte to zle, k intímnym zblíženiam dochádzalo aj predtým počas rande, ale vždy to muselo byť diskrétne a hlavne veľmi, ale naozaj veľmi tajné. A potom sa nezávislosť prihlásila o slovo, aj ženy mali práva, a už aj sa postupne nejaké pravidlá vylúčili, viac sa zabávalo, menej sa myslelo na budúcnosť, hlavné bolo najmä užívať si chvíľu a nezožierať sa tým, čo ešte len bude.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies