Prouza: Donald Tusk by si zaslúžil druhý mandát na čele Európskej rady

NETKY.SK • 7 Február 2017, 17:48 • 2 min
Prouza: Donald Tusk by si zaslúžil druhý mandát na čele Európskej rady

BRUSEL - Predseda Európskej rady Donald Tusk na neformálnom summite EÚ vo Vallette oznámil, že je pripravený pôsobiť v tejto funkcii aj po tom, ako mu v máji vyprší prvý dvaapolročný mandát. Poľsko je zatiaľ jediná krajina, ktorá s tým nesúhlasí. Ako dnes uviedol štátny tajomník pre európske záležitosti pri Úrade vlády Českej republiky Tomáš Prouza, krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) nemusia byť v tejto záležitosti zajedno.

slovakia

left justify in out

Prouza na dnešnom zasadnutí Rady EÚ pre všeobecné záležitosti v Bruseli pripomenul, že predseda Európskej rady sa vyberá kvalifikovanou väčšinou, čiže nepotrebuje jednomyseľný súhlas všetkých členských krajín. V tejto situácii, keď zatiaľ iba poľská vláda dala najavo, že nesúhlasí s druhým mandátom pre svojho krajana, má Tusk veľké šance na pokračovanie vo funkcii.

 

"Z môjho pohľadu bol Tusk veľmi dobrým predsedom Európskej rady. Staral sa o to, aby systém fungoval dobre. Svoj dvaapolročný mandát si tvrdo odpracoval a zaslúžil by si v ňom pokračovať," skonštatoval český diplomat. Podľa jeho slov Tusk dokonca vo funkcii, ktorú prebral po Hermanovi Van Rompuyovi, dokázal posunúť niektoré veci ďalej.

 

Na otázku, aký je postoj Českej republiky k Tuskovmu mandátu, Prouza upozornil, že vládny kabinet bude o tejto záležitosti ešte len rokovať, aby poskytol premiérovi Bohuslavovi Sobotkovi potrebný mandát na marcový summit EÚ.

 

Prouza odmieta názory, že súhlas ČR alebo Slovenska či Maďarska s opätovnou nomináciou Tuska povedie k akémusi rozkolu vo vnútri V4. Pripomenul, že základným pravidlom tejto skupiny je, že jej členovia sa nemusia vo všetkom zhodnúť, a existuje celý rad príkladov, keď krajiny V4 nemali rovnaký názor.

 

Český diplomat zároveň upozornil, že po nástupe novej americkej vlády všetky členské krajiny EÚ cítia, že treba mať na čele Európskej rady človeka, ktorý dokáže hovoriť jednoznačne, bez zbytočného kľučkovania a obhajovať európske záujmy.

 

"A v posledných týždňoch bolo vidieť, že Tusk to robí veľmi dobre," uzavrel Prouza.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona