T. MALATINSKÝ: Mali by sme zdvojnásobiť počet vysokoškolsky vzdelaných technikov

NETKY.SK • 31 Máj 2012, 11:21 • 2 min
T. MALATINSKÝ: Mali by sme zdvojnásobiť počet vysokoškolsky vzdelaných technikov

T. MALATINSKÝ Mali by sme zdvojnásobiť počet vysokoškolsky vzdelaných technikov - Slovensko Na Slovensku chýbajú podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) tisícky vysokoškolsky vzdelaných ľudí v technických odboroch.

slovakia

left justify in out

img

Na Slovensku chýbajú podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smeru-SD) tisícky vysokoškolsky vzdelaných ľudí v technických odboroch. V súčasnosti vyjde zo škôl ročne približne 2500 technikov.
      "Už v tejto chvíli by sme mali zdvojnásobiť počet technikov, ktorých by sme vyškolili, aby sme dobehli želateľný stav," konštatoval Malatinský na dnešnej odbornej konferencii Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR pod názvom Kvalitným vzdelaním k vyššej zamestnanosti. Takéto zvýšenie počtu vysokoškolákov v technických odboroch si však podľa ministra vyžaduje súčasný stav hospodárstva, bez zmeny jeho štruktúry. Aj tú je však potrebné do budúcnosti upraviť, aby Slovensko bolo schopné prilákať viac firiem z oblasti IT technológií. 
      Jednou z ciest je tak podľa Malatinského napríklad zavedenie výpočtovej techniky ako povinného predmetu. "Naša najväčšia výhoda a strategická sila je vo vzdelaných ľuďoch," povedal. Na slovenskom pracovnom trhu je totiž situácia taká, že máme veľkú skupinu nezamestnaných absolventov škôl, zároveň však zamestnávatelia pociťujú nedostatok kvalifikovaných absolventov.
      "Dospeli sme do obdobia, keď určuje študent či rodič, čo bude dieťa študovať, a tomu sa prispôsobuje ponuka škôl," opísal Malatinský. Na základe takejto liberalizácie v oblasti školstva sa tak štruktúra absolventov nevyvíja podľa toho, čo by potrebovala prax. "Musíme v liberalizácii spraviť pravidlá," dodal minister.
      Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce Branislava Ondruša je potrebné výraznejšie ovplyvňovať aj rodičov, ktorí často deťom pri výbere školy škodia. "Rodičia majú nereálne ambície vo vzťahu k deťom. Často ich tlačia do škôl, ktoré sú deti schopné skončiť, ale potom nie sú schopné sa s nimi uplatniť," vysvetlil Ondruš.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona